Що робить сіль в організмі людини, це добре чи погано, і чи може щось статися, якщо я перестану її споживати?
Ми всі віримо, що сіль так чи інакше необхідна для того, щоб їжа залишалася задоволенням, а не просто життєво важливою функцією, яку ми повинні забезпечувати. Сіль надає нашій їжі особливого смаку, а іноді використовується для консервування продуктів. Це єдина гірська порода, яку людина може вживати в їжу. Коли ми говоримо про звичайну кухонну сіль, з хімічної точки зору ми говоримо про сполуку рівних частин хлору (Cl-) і натрію (Na+), які утворюють хлорид натрію (NaCl). Отже, сіль – це хлорид натрію.
Ми згодні з тим, що споживання солі необхідне для правильного функціонування нашого організму, але тільки в правильних рекомендованих кількостях, оскільки надмірне вживання солі може призвести до ранніх порушень в нашому організмі. Тому необхідно знати всі аспекти, як позитивні, так і негативні, споживання солі по відношенню до нашого здоров’я, зокрема, до здоров’я серцево-судинної системи.
Чому сіль корисна для організму?
Ми вже говорили, що сіль необхідна для нормального функціонування нашого організму. Так, деякі з функцій, які вимагають наявності хлориду натрію, – це функції наших м’язів і нервової системи (мозок, таламус, довгастий мозок, нерви…). Функції м’язів і нервів не могли б виконуватися без солі. Причина в тому, що натрій, який міститься в солі, бере участь у передачі імпульсів між клітинами, а хлор відіграє фундаментальну роль у підтримці кислотно-лужного балансу. Передача нервових імпульсів нагадує те, чому людину не б’є струмом дистильована вода (вона є поганим провідником електрики), а лише вода, що містить мінерали (водопровідна вода, піт тощо).
Коли в рідинах організму занадто багато натрію, організм подає сигнал, що нам потрібно пити воду. Надлишок рідини потім фільтрується через нирки, таким чином регулюючи рівень рідини і захищаючи від низького кров’яного тиску.
Хлор забезпечує належну роботу печінки та сприяє виробленню шлункового соку. Разом з натрієм і калієм він допомагає розподіляти воду в організмі. Він також допомагає підтримувати кислотно-лужний баланс і сприяє транспортуванню СО2 в крові.
Морська та кухонна сіль
Часто виникає питання, чи є гімалайська, морська або будь-яка інша сіль кориснішою за кухонну. Це міф. Давайте пам’ятати, що у всіх випадках мова йде про хлорид натрію, і всі види солі містять однакову кількість натрію. Це правда, що деякі види містять, крім хлориду натрію, інші мінерали, такі як залізо, магній, кальцій тощо… залежно від типу солі, про яку йде мова. Однак, це також правда, що немає абсолютно ніяких доказів того, що це якось корисніше для здоров’я. За одним винятком: йодована сіль.
Кухонна сіль (зазвичай) збагачена йодом, який необхідний для нормального функціонування щитовидної залози. Дієта з дефіцитом йоду призводить до збільшення щитовидної залози, стану, який називається зоб. Крім того, гострий дефіцит йоду під час вагітності також небезпечний для дитини. Є й ті, хто заперечує проти цього, але на сьогоднішній день немає багато суперечок, коли ми дивимося на наявні докази: добавки йоду мають переваги для здоров’я.
З іншого боку, дефіцит йоду також може викликати багато небезпечних симптомів. Зрештою, ви повинні дотримуватися рекомендацій. Зрозуміло, що в якийсь момент ви можете захотіти змінити тип солі, але не відмовляйтеся від неї повністю, принаймні, не від збагаченої йодом.
Як і в багатьох інших речах, помірність також є ключовим фактором, коли йдеться про споживання солі. Ми знаємо, що звичний надлишок може призвести до серцево-судинних проблем (збільшення серця, серцевої недостатності, високого кров’яного тиску тощо), проблем з нирками (від пошкодження нирок до нефритичних колік), остеопорозу і так далі. Тож виникає питання…
Скільки солі безпечно?
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує вживати 5 грамів або 1 чайну ложку солі на день. Американська асоціація серця рекомендує ще меншу норму. Цих значень дуже важко дотримуватися, оскільки сіль потрапляє в організм майже з кожним прийомом їжі – це не тільки те, що ви додаєте з кухонною сіллю, але й сіль, що міститься у вашій їжі.
Вона також міститься в природному вигляді в багатьох продуктах, таких як молочні продукти, м’ясо, овочі, морепродукти та яйця. Однак найбільшим джерелом надлишку солі сьогодні, безсумнівно, є оброблена їжа, фаст-фуд і ковбасні вироби. Готова їжа та часте харчування поза домом, як правило, не є найздоровішим варіантом.
Для багатьох з нас вживання рекомендованої кількості солі є нездійсненною місією. Саме тому продовжуються дослідження, щоб перевірити, наскільки ми можемо відхилятися від цих меж, не боячись погіршити своє здоров’я. В одному конкретному дослідженні, яке тривало 8 років, відстежували споживання солі та ризики захворювань у громадах 18 країн. Ризики серцево-судинних захворювань зростали лише в тих громадах, де споживали більше двох з половиною чайних ложок на день. У групах, де споживання становило менше 5 г натрію на день, таких ризиків не спостерігалося. Тож зрозуміло, що невелике випадкове відхилення допустиме, але загалом варто намагатися дотримуватися офіційних рекомендацій.
Як уникнути солі?
Це складно, але це справа звички. Через деякий час організм звикає до смаку їжі без додавання солі. Найкраще уникати додавання солі в готову їжу (в ній зазвичай її достатньо), відмовитися від шкідливих перекусів, а також від солоного насіння і горіхів. Якщо після прочитання цієї статті ви вирішили купити солоні горіхи замість несолоних, ми зазнали невдачі.
Під час приготування їжі ви також можете використовувати інші спеції для підсилення смаку, без необхідності солі. Наприклад, карі – чудовий союзник у цій боротьбі.
Купуючи продукти, не забувайте перевіряти кількість солі на етикетках.
Отже, контрольоване споживання солі важливе для нашого здоров’я та профілактики захворювань. Можуть бути невеликі відхилення від рекомендованої кількості, які не спричиняють проблем зі здоров’ям, але тривале споживання великої кількості може мати наслідки, які важко вилікувати і які можуть призвести до летальних наслідків, особливо у людей, які вже мають високий кров’яний тиск. Крім того, ми повинні вести здоровий спосіб життя, зменшити споживання фаст-фуду, стресу і куріння, щоб зберегти нашу серцево-судинну систему здоровою.