Харчування з мінімальною кількістю вуглеводів покращує психічний стан людей із шизофренією та біполярним розладом.
Такого висновку дійшли вчені зі Стенфордського медичного університету. Учасникам експерименту з різними захворюваннями запропонували дотримуватися дієти, відповідно до якої 10% добових калорій припадає на вуглеводи, 30% – на білки і 60% – на жири.
Дослідники відстежували правильність дотримання дієти, регулярно вимірюючи рівні кетонів (кислот, що виробляються під час розщеплення жирів замість глюкози для отримання енергії) у крові учасників. Також випробовувані проходили різні психіатричні обстеження.
За результатами дотримання дієти з’ясувалося, що у випробовуваних нормалізувалася ціла низка показників стану здоров’я: кров’яний тиск, вага, рівні тригліцеридів і цукру в крові, а також показники резистентності до інсуліну. Крім того, у них значно послабилися симптоми шизофренії та біполярного розладу.
Вони також повідомили, що краще сплять і більше задоволені життям, пише Psychiatry Research.
Раніше вчені з Гарварду з’ясували, що у людей, які дотримуються екологічної дієти, що складається з натуральних продуктів, смертність протягом 30 років була на 25% нижчою, ніж у тих, хто харчувався у звичайний спосіб.