Чт. Лис 14th, 2024

Рослинні олії: джерело користі чи джерело шкоди?

Від InfoSvit Лют 1, 2024
Чи корисна рослинна олія.

Рослинні олії – це важливий компонент здорового харчування. Ненасичені жирні кислоти, вітаміни та антиоксиданти в їхньому складі допомагають підтримувати здоров’я і красу. Рослинні олії є джерелом життєво необхідних Омега-3 та Омега-6. Ці полінасичені жирні кислоти не виробляються людським організмом, тому необхідно додавати в раціон продукти, багаті цими елементами.

Омега-3 кислоти позитивно впливають на роботу серця і судин, імунітет, стан шкіри. Омега-6 кислоти корисні в разі невралгії, запалень, підвищеного тиску, захворювань суглобів.

Однак, рослинні олії можуть бути шкідливими, якщо їх вживати в надмірних кількостях або неправильно зберігати.

Що потрібно знати про рослинні олії?

Різниця між рафінованою та нерафінованою рослинною олією.

Рафінована олія проходить кілька етапів очищення, внаслідок чого втрачає свій яскравий запах, смак, колір і частину корисних речовин. Але при цьому термін її зберігання більший. Завдяки попередній обробці, під час нагрівання в такій олії не утворюються шкідливі транс-жири, тому вона підходить для смаження. Варто пам’ятати, що повторне використання олії для смаження неприпустиме.

Нерафінована олія або олія холодного віджиму проходить лише фільтрацію від частинок, що залишилися після пресування. Підготовка олії відбувається за низьких температур, тому вона зберігає максимум вітамінів і має виражений аромат і смак. Нерафінована олія чудово підходить для заправки салатів.

Найкорисніша олія для здоров’я

Дієтологи радять: для отримання максимальної користі від рослинних олій ліпше комбінувати і чергувати їх, оскільки кількість і співвідношення корисних речовин залежить від виду олії.

Існує безліч видів рослинних олій, що розрізняються за складом жирних кислот, смаком і ароматом.

Розберемо найпоширеніші види:
Соняшникова

Соняшнива олія - користь і шкода

Користь: нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту й ендокринної системи; сприяє зняттю запальних процесів і очищенню печінки; зміцнює стінки судин і серцевий м’яз. У помірних кількостях соняшникова олія допомагає знизити рівень холестерину в крові.

Читайте також:  Любителям макаронів і картоплі: їмо і худнемо

Шкідливість: соняшникова олія нешкідлива, якщо не вживати її натщесерце і не доводити під час смаження до кипіння. В останньому випадку утворюються шкідливі для організму людини канцерогени. Людям із жовчнокам’яною хворобою і надмірною вагою соняшникова олія не рекомендується через високу калорійність.

Оливкова

Користь: розширює кровоносні судини, сприяє відновленню клітин суглобових хрящів, знижує артеріальний тиск, зменшує відтік жовчі. Крім того, лінолева кислота в складі оливкової олії прискорює загоєння ран і порізів, а також покращує координацію рухів і стан зорової системи.

Шкідливість: надмірне вживання оливкової олії може призвести до небажаних наслідків, таких як набір ваги, зниження артеріального тиску та рівня цукру в крові.

Ріпакова

Ріпакова олія - користь і шкода

Користь: олія містить комплекс Омега-3-6-9 жирних кислот. При цьому співвідношення Омега-3 до Омега-6 дорівнює 1 до 2 – це оптимальне поєднання для здоров’я людини. Олія ріпаку зміцнює стінки судин і підвищує їхню еластичність, запобігає розвитку атеросклерозу. Ріпакова олія містить речовини, що допомагають протидіяти розвитку злоякісних процесів у молочних залозах, і запобігають негативній дії вільних радикалів.

Шкода: ріпакова олія може містити шкідливу для здоров’я ерукову кислоту. Надлишок цієї кислоти може призвести до розвитку захворювань серця, нирок і печінки. У дослідженні 2000 року було виявлено, що ріпакова олія як єдине джерело жирів може сприяти виникненню інсультів у тварин.

Безпечний вміст ерукової кислоти – 0,3-0,6%. Нині на ринку можна знайти ріпакову олію, в якій ерукової кислоти немає зовсім. Щоб переконатися в цьому, уважно читайте етикетку.

Крім того, вживання ріпакової олії заборонено в разі жовчнокам’яної хвороби та загострення хронічного гепатиту.

Читайте також:  Скільки калорій насправді виходить під час інтервального голодування?
Бавовняна

Користь: знижує артеріальний тиск, зміцнює імунітет, розчиняє холестеринові бляшки, зменшує ризик хвороби Альцгеймера та онкологічних захворювань.

Шкода: за надмірного вживання продукт може викликати алергію. У їжу вживають тільки рафіновану бавовняну олію. Сира неочищена олія отруйна.

Кукурудзяна

Користь: олія багата на Омега-6 жирні кислоти, але містить мало Омега-3 жирних кислот, що необхідно враховувати під час складання збалансованого харчування. Також олія кукурудзи в раціоні допомагає зменшити рівень холестерину в крові.

Шкода: висококалорійна, тому вживати її потрібно в помірних кількостях.

Кунжутна

Користь: за багатство поживних речовин кунжут називають “королем олійних культур”, у його складі: амінокислоти, вітаміни, поліненасичені кислоти, макро- і мікроелементи. Кунжутна олія має широкий спектр корисних властивостей. Вона покращує роботу серцево-судинної, нервової та ендокринної систем, нормалізує обмін речовин, підтримує рівень цукру і холестерину в нормі. Також зміцнює імунітет, прискорює загоєння ран і знімає запалення.

Шкода: кунжут – сильний алерген, тому людям, схильним до алергічних реакцій, слід проконсультуватися з лікарем перед вживанням кунжутної олії. Також лікарі-дієтологи не рекомендують продукт людям, які страждають на варикозне розширення вен, підвищене згортання крові та схильні до тромбоутворення.

Лляна

Користь: знижує рівень холестерину в крові, підвищує еластичність судин, покращує роботу печінки, позитивно впливає на травлення. У лляній олії Омега-3 вдвічі більше, ніж у риб’ячому жирі.

Шкідливість: не рекомендована при захворюваннях жовчного міхура і підшлункової залози. У рідкісних випадках трапляється індивідуальна непереносимість олії з насіння льону.

Варто пам’ятати, що лляна олія швидко окислюється і псується, тому важливо зберігати її в темному прохолодному місці не більше 60 днів. Якщо олія помутніла, змінила колір або запах, вживати її не варто.

Увага! Публікація має лише ознайомчий характер. Навіть найкориснішими продуктами не варто зловживати, і намагатися замінити повноцінне лікування.

ІНШІ СТАТТІ З ЦІЄЇ РУБРИКИ:

Коментарі

Відкрийте більше з InfoSvit.in.ua

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання