Пн. Гру 9th, 2024

Як зробити мило своїми руками

Від InfoSvit Лют 14, 2024
Мило своїми руками

Гарної форми і з натуральними добавками!

Миловаріння – це хобі для нетерплячих. Технологія проста, все робиться швидко, а готовий шматочок мила можна використовувати буквально за кілька годин. Найприємніше, що приготування домашнього мила – це творчий процес. У мильну основу можна додавати барвники, ароматизатори, натуральні олії та трави, щоразу створюючи унікальне поєднання.

Що знадобиться для миловаріння

Мильна основа

Мильна основа являє собою брусок без запаху. Вона буває білою і прозорою. З білої можна робити кольорове мило. У прозорій матимуть гарний вигляд різноманітні добавки: засушені квіти, спеції, блискітки. Основи можна комбінувати, щоб створити фігурне мило різних форм.

Залежно від складу мильні основи можуть по-різному пінитися. Якщо готове мило дає занадто мало або занадто багато піни, спробуйте основу іншого виробника.

Базові олії

У саморобне мило додають олії, щоб надати йому зволожувального і пом’якшувального ефекту. Найпростіший і найдоступніший варіант – взяти оливкову олію. Також можна використовувати абрикосову, мигдальну, персикову олії, олію виноградних кісточок та інші.

Можливі варіанти:

  • Олія виноградних кісточок
  • Олія макадамії
  • Мигдальна олія

Барвники, ароматизатори та інші добавки

За допомогою різних добавок можна створити унікальний шматочок мила. Це найцікавіша і творча частина домашнього миловаріння. Щоб зробити мило кольоровим, можна використовувати харчові барвники або спеціальні косметичні пігменти. Для запаху додають штучні ароматизатори, ефірні олії та спеції. Можна зробити мило-скраб, додавши туди морську сіль, мелену каву або насіння маку. У прозорій основі ефектний вигляд мають засушені трави та спеції: лаванда, ромашка, гвоздика, палички кориці, апельсинова цедра.

Читайте також:  Лайфхаки проти холоду: як не замерзнути на вулиці взимку

Форми для мила

Тут є два варіанти. Можна залити мило у велику прямокутну форму, а потім розрізати цеглинку на брусочки потрібної товщини. Або відразу розлити мильну основу по невеликих порційних формах. Вони бувають пластиковими і силіконовими. Пластикові краще тримають форму, і тому в них легше заливати рідку мильну основу. Але складніше діставати готове мило, коли воно застигне. Із силіконовими формами все навпаки: вони вимагають акуратності під час заливки мильної основи, зате готове мило легко витягується.

Додаткове обладнання

Ще знадобляться дошка і ніж для різання мильної основи. Підійде кухонний або канцелярський. Потрібна ємність, у якій ви будете плавити мильну основу. Зручно взяти скляний мірний стакан, який підходить для мікрохвильовки. Другий варіант – кухлик для водяної бані. Для перемішування мильної основи знадобляться дерев’яні палички.

Як діяти

Розтопіть мильну основу

Наріжте мильну основу на невеликі шматочки та нагрійте на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Важливо, щоб мило стало рідким, але не встигло закипіти. Якщо вирішили плавити його на водяній бані, зменшіть вогонь і уважно стежте за процесом. Якщо ж обрали мікрохвильовку, встановіть потужність 400 ват і перевіряйте стан основи кожні 30 секунд. Щоб розплавити склянку мильної основи в мікрохвильовці, потрібно близько двох хвилин.

Нагрійте мильну основу

Введіть барвники, ароматизатори та інші додаткові інгредієнти

Діяти потрібно швидко, тому що мильна основа густіє і твердне буквально на очах. На 100 грамів основи додайте приблизно 3 чайні ложки базової олії, кілька крапель барвника та ароматизатора.

Читайте також:  Готуємо великоднього чемпіона: як зварити яйце з найміцнішою шкаралупою?

Перемішуйте мильну основу акуратно, щоб у неї не потрапили бульбашки повітря. Інакше мило вийде нерівне, з отворами в центрі.

Додайте барвник і ароматизатори

Залийте мило у форму

Акуратно перелийте мило у форму. Під час застигання маса не збільшується в розмірах, тому сміливо заповнюйте формочки до країв. Якщо хочете зробити багатошарове різнокольорове мило, спочатку залийте перший шар. Потім дочекайтеся його повного застигання (це займе близько півгодини). Потім розплавте нову порцію основи й акуратно залийте її зверху.

Переливаємо мило у форму

Дочекайтеся застигання і дістаньте готове мило

Мило повністю застигне через півгодини-годину. Точний час залежить від розмірів форми. Із силіконових форм готове мило зазвичай витягується без проблем. Пластикову можна поставити в морозилку на 15 хвилин. Замерзле мило легко відстане від стінок.

Дістаємо готове мило

Готовим милом можна користуватися одразу. Якщо ви плануєте його зберігати, загорніть у харчову плівку. Оскільки в саморобному милі немає консервантів, воно зберігається не так довго, як фабричне. Якщо ви використовували тільки штучні інгредієнти, орієнтуйтеся на термін придатності мильної основи. Якщо ж додали в мило натуральні олії та трави, то його термін зберігання буде близько 6-8 місяців.

ІНШІ СТАТТІ З ЦІЄЇ РУБРИКИ:

Коментарі

Відкрийте більше з InfoSvit.in.ua

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання