Гарної форми і з натуральними добавками!
Миловаріння – це хобі для нетерплячих. Технологія проста, все робиться швидко, а готовий шматочок мила можна використовувати буквально за кілька годин. Найприємніше, що приготування домашнього мила – це творчий процес. У мильну основу можна додавати барвники, ароматизатори, натуральні олії та трави, щоразу створюючи унікальне поєднання.
Що знадобиться для миловаріння
Мильна основа
Мильна основа являє собою брусок без запаху. Вона буває білою і прозорою. З білої можна робити кольорове мило. У прозорій матимуть гарний вигляд різноманітні добавки: засушені квіти, спеції, блискітки. Основи можна комбінувати, щоб створити фігурне мило різних форм.
Залежно від складу мильні основи можуть по-різному пінитися. Якщо готове мило дає занадто мало або занадто багато піни, спробуйте основу іншого виробника.
Базові олії
У саморобне мило додають олії, щоб надати йому зволожувального і пом’якшувального ефекту. Найпростіший і найдоступніший варіант – взяти оливкову олію. Також можна використовувати абрикосову, мигдальну, персикову олії, олію виноградних кісточок та інші.
Можливі варіанти:
- Олія виноградних кісточок
- Олія макадамії
- Мигдальна олія
Барвники, ароматизатори та інші добавки
За допомогою різних добавок можна створити унікальний шматочок мила. Це найцікавіша і творча частина домашнього миловаріння. Щоб зробити мило кольоровим, можна використовувати харчові барвники або спеціальні косметичні пігменти. Для запаху додають штучні ароматизатори, ефірні олії та спеції. Можна зробити мило-скраб, додавши туди морську сіль, мелену каву або насіння маку. У прозорій основі ефектний вигляд мають засушені трави та спеції: лаванда, ромашка, гвоздика, палички кориці, апельсинова цедра.
Форми для мила
Тут є два варіанти. Можна залити мило у велику прямокутну форму, а потім розрізати цеглинку на брусочки потрібної товщини. Або відразу розлити мильну основу по невеликих порційних формах. Вони бувають пластиковими і силіконовими. Пластикові краще тримають форму, і тому в них легше заливати рідку мильну основу. Але складніше діставати готове мило, коли воно застигне. Із силіконовими формами все навпаки: вони вимагають акуратності під час заливки мильної основи, зате готове мило легко витягується.
Додаткове обладнання
Ще знадобляться дошка і ніж для різання мильної основи. Підійде кухонний або канцелярський. Потрібна ємність, у якій ви будете плавити мильну основу. Зручно взяти скляний мірний стакан, який підходить для мікрохвильовки. Другий варіант – кухлик для водяної бані. Для перемішування мильної основи знадобляться дерев’яні палички.
Як діяти
Розтопіть мильну основу
Наріжте мильну основу на невеликі шматочки та нагрійте на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Важливо, щоб мило стало рідким, але не встигло закипіти. Якщо вирішили плавити його на водяній бані, зменшіть вогонь і уважно стежте за процесом. Якщо ж обрали мікрохвильовку, встановіть потужність 400 ват і перевіряйте стан основи кожні 30 секунд. Щоб розплавити склянку мильної основи в мікрохвильовці, потрібно близько двох хвилин.
Введіть барвники, ароматизатори та інші додаткові інгредієнти
Діяти потрібно швидко, тому що мильна основа густіє і твердне буквально на очах. На 100 грамів основи додайте приблизно 3 чайні ложки базової олії, кілька крапель барвника та ароматизатора.
Перемішуйте мильну основу акуратно, щоб у неї не потрапили бульбашки повітря. Інакше мило вийде нерівне, з отворами в центрі.
Залийте мило у форму
Акуратно перелийте мило у форму. Під час застигання маса не збільшується в розмірах, тому сміливо заповнюйте формочки до країв. Якщо хочете зробити багатошарове різнокольорове мило, спочатку залийте перший шар. Потім дочекайтеся його повного застигання (це займе близько півгодини). Потім розплавте нову порцію основи й акуратно залийте її зверху.
Дочекайтеся застигання і дістаньте готове мило
Мило повністю застигне через півгодини-годину. Точний час залежить від розмірів форми. Із силіконових форм готове мило зазвичай витягується без проблем. Пластикову можна поставити в морозилку на 15 хвилин. Замерзле мило легко відстане від стінок.
Готовим милом можна користуватися одразу. Якщо ви плануєте його зберігати, загорніть у харчову плівку. Оскільки в саморобному милі немає консервантів, воно зберігається не так довго, як фабричне. Якщо ви використовували тільки штучні інгредієнти, орієнтуйтеся на термін придатності мильної основи. Якщо ж додали в мило натуральні олії та трави, то його термін зберігання буде близько 6-8 місяців.