Без яєць складно собі уявити холодильник на будь-якій кухні. Яйця їдять сирими, відвареними, готують із них яєчню, лазанью, додають до випічки, використовують для тіста, начинки, прикраси. А ще яйця вважаються дуже корисним продуктом. Щоправда, цінність мають тільки свіжі яйця. Для збереження свіжості продукт поміщають у холодильник. Але як довго можна в ньому зберігати яйця?
Умови зберігання
Щоб яйця якомога довше залишалися свіжими, їм потрібні такі умови:
температура +0…+20 градусів. Однак якщо помістити їх у місце, де дотримується температура нижче +4 градусів, то це знищить сальмонелу, тому яйця і рекомендується зберігати в холодильнику за температури +2…+4 градуси;
вологість 85-88 %;
фабрична упаковка.
Читайте також: Як варити яйця, щоб вони легко чистилися
Курячі яйця
Найчастіше на українському столі можна бачити курячі яйця – їм і варто приділити особливу увагу. Термін їхнього зберігання в холодильнику залежить від різновиду:
- столові: до 25 діб;
- дієтичні: до 7 днів.
У коричневих яєць шкаралупа міцніша, тому вони можуть зберігатися довше за яйця з білою шкаралупою.
Крім того, термін зберігання яєць у холодильнику залежить і від стану продукту:
- сире яйце – до 25 діб;
- розбите – до 2 діб;
- некруто – до 2 діб;
- круто – до 10-14 діб;
- тріснуте – до 3 діб;
- очищене – до 3 діб.
І, звісно, варто згадати і про пофарбовані великодні яйця. Термін їхнього зберігання визначається специфікою барвника:
- яйця, пофарбовані натуральними барвниками на Великдень, зберігаються до 15 діб;
- пофарбовані хімічними барвниками – до 2-3 діб.
Також читайте: Як прикрасити паску на Великдень: 15 найкращих ідей і способів
Інші види
Далі розберемося, скільки можна зберігати в холодильнику інші види яєць:
-
Перепелине.
Сирі перепелині яйця зберігають свою свіжість у холодильнику до 60 днів, а варені – до 5 діб. Причому цікаво, що, по суті, яйця перепела не гаснуть, хоч би скільки вони пролежали, проте їхній вміст із часом висихає і в результаті зникає.
-
Качине та гусяче.
Качині та гусячі яйця зберігаються в холодильнику два тижні. Однак їхня проблема в тому, що вони часто бувають заражені небезпечними мікроорганізмами, тому мити їх рекомендується одразу після купівлі. А процес миття, своєю чергою, здатний скоротити термін зберігання яєць.
-
Індиче.
Сирі яйця індички можна зберігати в холодильнику впродовж 2,5-3 місяців, тоді як відварені потрібно вжити протягом двох діб.
-
Цесарине.
Більш рідкісні яйця – цесарині – мають товсту оболонку, тому через них майже ніколи не передаються сальмонельоз та інші недуги. Також завдяки щільній шкаралупі яйця цесарки мають тривалий термін зберігання – вони здатні зберігати в холодильнику свіжість протягом 3-11 місяців.
-
Страусине.
Вага страусиного яйця може сягати 2 кг, що дорівнює приблизно 25 курячим яйцям, а ось за своїми властивостями і смаковими якостями яйце страуса не сильно відрізняється від курячого. Воно вважається дієтичним продуктом, багатим на білок. Страусине яйце зберігається до 30 днів за температури до +20 градусів, а в холодильнику за температури близько +2 градусів термін його придатності збільшується до 5-7 місяців.
Помилки
Деякі помилки господинь призводять до того, що термін зберігання курячих яєць значно скорочується. До найпопулярніших помилок належать такі:
- миття яєць. Під час миття руйнується захисна плівка шкаралупи, і в підсумку термін зберігання скорочується до 12 днів. Мити яйця потрібно, але краще робити це безпосередньо перед приготуванням. Винятки – гусяче і качине яйця, їх рекомендується мити відразу;
- пошкодження шкаралупи. Якщо ви бачите, що шкаралупа одного з яєць в упаковці злегка пошкоджена, то вживайте такий продукт одразу ж. Якщо прибрати його на тривале зберігання в холодильник, то через тріщину потраплять бактерії, і яйце швидко зіпсується;
- зберігання на дверцятах. Більшість господинь зберігають яйця на дверцятах холодильника. Це справді дуже зручно, проте саме в цьому місці яйця псуються найшвидше. Річ у тім, що під час відкривання дверцят яйця на деякий час опиняються в кімнатних умовах. І так відбувається десятки разів за день. Така багаторазова і різка зміна температурних умов зменшує термін придатності яєць.
Ознаки зіпсованого яйця
На те, що яйця втратили свою свіжість, вказують такі ознаки:
- неприємний запах сірководню;
- більш прозорий колір білка (у свіжих яєць він мутнуватий);
- звук хлюпання, якщо потрясти сире яйце.
Як збільшити термін зберігання
Тим часом деякі господині використовують різні побутові хитрощі, щоб яйця якомога довше зберігали свіжість:
- змащують рослинною олією або вазеліном і зберігають яйця так, щоб вони не торкалися одне одного;
- обробляють у парафіні або свинячому жирі;
- занурюють у остиглий цукровий сироп і складають у ємність для зберігання;
- загортають у серветку або харчовий пергамент, щоб уберегти продукт від контакту із зовнішнім середовищем.
Рекомендації
Ще кілька додаткових порад допоможуть вам правильно зберігати яйця в холодильнику:
- не зберігайте яйця в пластиковому контейнері або в мішку, оскільки в них порушується циркуляція повітря і в підсумку продукт псується швидше;
- відмовтеся від купівлі яєць із забрудненою або пошкодженою шкаралупою;
- зберігайте яйця в основному відсіку або у відділі для овочів і фруктів, а не на дверцятах холодильника;
- під час зберігання розташовуйте яйця загостреним кінцем донизу, щоб жовток залишався в центрі;
- не зберігайте яйця поблизу від м’яса, риби та копчених продуктів, оскільки шкаралупа вбирає в себе сторонні запахи і може наситити ними білок і жовток.