Вт. Вер 3rd, 2024

Папа Франциск стане першим понтифіком, який виступить на саміті G7. Він б’є на сполох з приводу ШІ, AP

Від InfoSvit Чер 14, 2024
Папа Франциск б'є на сполох з приводу ШІ

Барі, Італія (AP) – Папа Франциск не чужий для штучного інтелекту – підроблене фото з ним у білій куртці-пуховику стало вірусним минулого року – але його занепокоєння щодо ШІ виходить далеко за рамки невтішного знімка і зараз займає центральне місце на саміті “Великої сімки”.

У п’ятницю Франциск виступить перед лідерами G7 на їх щорічній зустрічі на півдні Італії – вперше для Папи Римського. Він має намір скористатися цією нагодою, щоб приєднатися до хору країн і глобальних організацій, які виступають за посилення контролю над ШІ після буму генеративного штучного інтелекту, започаткованого чат-ботом ChatGPT від OpenAI.

Цього року Папа Римський у своєму щорічному посланні про мир закликав до укладення міжнародного договору, який би гарантував, що ШІ розробляється і використовується з урахуванням етнічних особливостей. Він стверджує, що технологія, якій бракує людських цінностей, таких як співчуття, милосердя, моральність і прощення, занадто небезпечна, щоб розвиватися безконтрольно.

Прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні запросив Франциска і оголосив про свою участь, знаючи про потенційний вплив його зоряної сили і морального авторитету на поєднання широко поширеного занепокоєння щодо ШІ з його пріоритетами щодо миру і соціальної справедливості.

“Папа Римський – це дуже особливий вид знаменитостей”, – сказав Джон Кіртон, політолог з Університету Торонто, який очолює аналітичний центр G7 Research Group.

Кіртон нагадав, що останнім самітом, який мав таку зоряну силу, був саміт 2005 року в Гленіглсі, Шотландія, де учасники вирішили списати 40 мільярдів доларів боргів 18 найбідніших країн світу перед Світовим банком і Міжнародним валютним фондом.

Саміту передував концерт Live8 у Лондоні за участю Стінга, The Who та реформованого Pink Floyd, який зібрав понад мільйон людей на знак солідарності проти голоду та бідності в Африці.

Читайте також:  Космічне агентство має намір відкрити Південна Корея

“Гленіглз насправді став справжнім успіхом, і для деяких це один з найуспішніших самітів”, – сказав Кіртон.

В італійському місті Апулія на лідерів G7 не чиниться такий народний тиск, але очікується, що Франциск скористається власним моральним авторитетом, щоб поновити свої вимоги щодо гарантій для ШІ і підкреслити загрози для миру і суспільства, які він несе.

Технологія генеративного ШІ вразила світ своїми можливостями виробляти відповіді, подібні до людських, але вона також викликала побоювання щодо безпеки ШІ і призвела до плутанини в глобальних зусиллях, спрямованих на його стримування.

Дехто стурбований катастрофічними, але віддаленими ризиками для людства через можливість створення нової біозброї та надмірного поширення дезінформації. Інші стурбовані його впливом на повсякденне життя через упередженість алгоритмів, що призводить до дискримінації, або через системи штучного інтелекту, які ліквідують робочі місця.

У своєму мирному посланні Франциск повторив ці занепокоєння і підняв інші. Він сказав, що ШІ повинен в першу чергу гарантувати дотримання фундаментальних прав людини, сприяти миру і захищати від дезінформації, дискримінації та спотворення.

Що стосується регулювання, то Франциск певним чином проповідуватиме новонаверненим, оскільки члени “Великої сімки” були в авангарді дебатів щодо нагляду за штучним інтелектом.

Японія, яка минулого року головувала в G7 на ротаційній основі, запустила Хіросімський процес з розробки міжнародних керівних принципів і кодексу поведінки для розробників ШІ. На додаток до цих зусиль прем’єр-міністр Фуміо Кісіда минулого місяця представив рамки для глобального регулювання генеративного ШІ, тобто систем, які можуть швидко створювати новий текст, зображення, відео, аудіо у відповідь на підказки і команди.

Читайте також:  Ізраїль завдав удару по території Ірану, заявив американський чиновник в інтерв'ю CNN

Європейський Союз був одним із перших, хто прийняв широкомасштабний закон про ШІ, який набуде чинності протягом наступних двох років і може стати глобальною моделлю. Закон поширюється на будь-який продукт або послугу зі штучним інтелектом, що пропонуються в 27 країнах блоку, з обмеженнями, заснованими на рівні ризику, який вони становлять.

У Сполучених Штатах президент Джо Байден видав указ про захист ШІ і закликав до посилення законодавства, в той час як деякі штати, такі як Каліфорнія і Колорадо, намагаються ухвалити власні законопроекти про ШІ, але з неоднозначними результатами.

Антимонопольні органи по обидва боки Атлантики ретельно перевіряють великі АІ-компанії, зокрема Microsoft, Amazon і OpenAI, на предмет того, чи не стримують вони конкуренцію своїм домінуючим становищем.

Минулої осені Великобританія розпочала глобальний діалог про стримування найбільш екстремальних небезпек, пов’язаних зі штучним інтелектом, організувавши саміт на вищому рівні. На наступній зустрічі в Сеулі компанії пообіцяли розвивати технологію безпечно. Франція має намір провести ще одну зустріч з цієї серії на початку наступного року. Організація Об’єднаних Націй також долучилася до обговорення, прийнявши свою першу резолюцію щодо ШІ.

Окрім промови про ШІ, Франциск проведе цілий день на двосторонніх зустрічах. Він зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським, а також із запрошеними лідерами Алжиру, Бразилії, Індії, Кенії, Туреччини. Він також зустрінеться з членами G7, включаючи Байдена, прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо і президента Франції Еммануеля Макрона.

ІНШІ СТАТТІ З ЦІЄЇ РУБРИКИ:

Коментарі

Відкрийте більше з InfoSvit.in.ua

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання