Нд. Вер 1st, 2024

Стала відома головна причина переїдання

Від InfoSvit Тра 20, 2024
Причина переїдання

Їсти менше і наїдатися простіше простого: достатньо зосередитися на їжі, не перериваючись на листування в смартфоні або перегляд нової серії улюбленого серіалу.

Згідно з новим дослідженням, опублікованим у науковому виданні Journal of Personality and Social Psychology, відволікаючись під час їжі, ви можете відчувати почуття незадоволеності – велика ймовірність, що вам захочеться його компенсувати, з’ївши більше їжі пізніше.

“Надмірне споживання часто виникає через відсутність самоконтролю. Однак наші результати показують, що надмірне споживання також часто може бути спричинене простим людським бажанням досягти певного рівня задоволення від діяльності. Коли щось заважає, ми, ймовірно, намагаємося компенсувати це, споживаючи більше”, – Стівен Лі Мерфі, провідний автор дослідження.

Переїдання

Дослідники називають це явище “гедоністичною компенсацією” – коли ми не отримали заплановане задоволення, ми неусвідомлено намагаємося заповнити “втрати”. Команда вчених припустила, що цей ефект поширюється не тільки на їжу. Наприклад, якщо ви дивилися фільм, постійно відволікаючись, з більшою ймовірністю вам захочеться подивитися що-небудь ще. Автори дослідження планують продовжити вивчення теми, щоб запропонувати стратегії боротьби з надмірним споживанням. Утім, і без подальших досліджень зрозуміло – потрібно менше відволікатися і жити моментом!

ІНШІ СТАТТІ З ЦІЄЇ РУБРИКИ:

Коментарі

Відкрийте більше з InfoSvit.in.ua

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання