Нд. Вер 1st, 2024

Сенат США затвердив $95 млрд допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню

Від InfoSvit Кві 24, 2024
Капітолій у Вашингтоні

У вівторок Сенат США гучно проголосував за надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню у розмірі 95 млрд доларів США, коли двопартійна супербільшість об’єдналася, щоб відправити довгоочікуваний пакет на стіл Джо Байдена для підписання. Остаточне голосування відбулося 79 голосами проти 18, повідомляє The Guardian.

Законопроект легко подолав ключову процедурну перешкоду, що виникла раніше цього ж дня. Сенат переважною більшістю проголосував за просування законопроекту, що лідер сенатської більшості назвав “одним з найбільших досягнень Сенату за останні роки”.

“Сьогодні Сенат надсилає єдине послання всьому світу: Америка завжди буде захищати демократію у важку для неї годину”, – сказав Чак Шумер у своїй промові у вівторок в другій половині дня.

“Не сумнівайтеся, Америка виконає свою обіцянку діяти як лідер на світовій арені, тримати лінію проти авторитарних головорізів, таких як Владімір Путін”, – продовжив він. “Ми показуємо Путіну, що робити ставку проти Америки – це завжди, завжди велика помилка”.

Після місяців затримок і невдач Палата представників минулого тижня схвалила чотири законопроекти, що передбачають надання термінової фінансової допомоги трьом американським союзникам, а також схвалила консервативну пропозицію, яка може призвести до загальнонаціональної заборони платформи соціальних мереж TikTok. Заходи були об’єднані в один великий пакет, який у вівторок схвалив Сенат.

Законопроект передбачає виділення $60,8 млрд для поповнення військової скарбнички України, яка прагне відбити Росію від своєї території; $26,3 млрд для Ізраїлю та гуманітарної допомоги цивільному населенню в зонах конфлікту, включаючи Газу; і $8,1 млрд для Індо-Тихоокеанського регіону для посилення його оборони від Китаю.

У телефонній розмові в понеділок Байден повідомив президенту України Володимиру Зеленському, що він “швидко” надішле вкрай необхідну військову допомогу, включно із засобами протиповітряної оборони, до України після ухвалення законопроекту Сенатом.

Намагаючись посилити підтримку республіканців, Палата представників, контрольована Республіканською партією, додала положення, згідно з яким TikTok буде заблокований у США, якщо його материнська компанія, що належить Китаю, не продасть свою частку в цій соціальній мережі протягом року. Значна частина розділу законопроекту, присвяченого зовнішній допомозі, повторює те, що було ухвалено Сенатом у лютому, з додаванням положення, яке зобов’язує президента вимагати від Києва повернення приблизно 10 млрд доларів економічної допомоги у формі “прощених кредитів” – ідея, яку вперше озвучив Дональд Трамп, який спочатку виступав проти надання допомоги Україні.

Читайте також:  Демократи допомагають просуванню України, Ізраїль - у рідкісному русі правил

Хоча пакет зовнішньої допомоги значною мірою нагадує захід, ухвалений Сенатом у лютому, кілька сенаторів-республіканців, які голосували проти, потім змінили курс і у вівторок дали своє схвалення.

Серед них був Ліндсі Грем, давній оборонний яструб, який раніше виступав проти пакету зовнішньої допомоги Сенату, оскільки він не був пов’язаний із законодавством про кордони, але у вівторок проголосував за його прийняття. Після візиту до України на початку цього року Грем підтримав кредитний план Трампа і відтоді вказував на повітряну атаку Ірану на Ізраїль як на причину надання допомоги цій країні.

“Ізраїлю зараз потрібен Сенат США. Ніяких виправдань”, – написав Грем перед тим, як проголосувати за законопроект.

Ухвалення Сенатом пакету допомоги завершило багаторічну одіссею на Капітолійському пагорбі, яка розпочалася минулого року з прохання до Білого дому про новий раунд фінансування для України та Ізраїлю, які постраждали від транскордонної атаки ХАМАСу 7 жовтня.

Незважаючи на широку підтримку Конгресу, зусилля майже одразу зайшли в глухий кут, оскільки фракція республіканців, які дедалі скептичніше ставляться до втручання США в іноземні справи, чинила опір наданню більшої допомоги Україні. Консерватори почали наполягати на тому, що будь-яке фінансування іноземних держав має супроводжуватися прийняттям законодавства, спрямованого на припинення зростання кількості людей, які прибувають на американо-мексиканський кордон.

Коли двопартійний законопроект про кордон і національну безпеку, узгоджений у Сенаті, провалився, Шумер продовжив роботу над законопроектом про зовнішню допомогу, винесеним на голосування. У лютому він був прийнятий переважною більшістю голосів (70-29), але не мав чіткого шляху вперед у контрольованій республіканцями Палаті представників, де новий спікер Майк Джонсон вагався, оскільки Україна зазнала втрат на полі бою.

Читайте також:  Інформація про звільнення Залужного була спростована в Офісі президента.

Особисті вмовляння Байдена, лідерів Конгресу та глав європейських держав, участь у брифінгах розвідки високого рівня в якості спікера Палати представників та молитви врешті-решт переконали Джонсона діяти. За це рішення може бути заплачена політична ціна: його посада.

“Історія судить нас за те, що ми робимо”, – сказав Джонсон на емоційній прес-конференції минулого тижня після того, як двопартійна коаліція законодавців ухвалила пакет допомоги з невеликою перевагою.

У своєму виступі у вівторок Шумер похвалив Джонсона, який, за його словами, “був на висоті”, а також Мітча Макконнелла, лідера республіканців у Сенаті, з яким, за словами демократа, вони працювали “рука об руку і пліч-о-пліч, щоб домогтися прийняття цього законопроекту”.

“Багато людей в Конгресі та за його межами хотіли, щоб цей пакет провалився, – сказав Шумер. “Але сьогодні в Конгресі перемагають ті, хто стоїть на боці демократії”.

Макконнелл зробив фінансування військових зусиль в Україні своїм завданням після того, як оголосив про своє рішення піти у відставку з посади багаторічного лідера республіканців у Сенаті. У своїй тривалій промові у вівторок Макконнелл виступив проти ізоляціонізму “Америка понад усе”, якому надає перевагу Трамп і його прихильники в Конгресі, і який поширюється і посилюється в Республіканській партії.

“Сьогоднішні дії запізнилися, але наша робота на цьому не закінчується”, – сказав він. “Довіра до американської рішучості не відновлюється за одну ніч. Розширення і поповнення арсеналу демократії не відбувається за помахом чарівної палички”.

ІНШІ СТАТТІ З ЦІЄЇ РУБРИКИ:

Коментарі

Відкрийте більше з InfoSvit.in.ua

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання