Не секрет, що в яєчних боях на Великдень перемагають найміцніші яйця, зварені круто. Існують кілька хитрощів, знаючи які можна зварити яйце-чемпіон. Про них ми й розповімо.
У варінні яєць кожна дрібниця має значення. Наприклад, якщо покласти яйця в каструлю, залити холодною водою і нагрівати разом із нею, їх буде важко чистити. Досвід, проведений експертами Cook’s Illustrated, показав, що жовток у яйця, звареного в такий спосіб, вийде м’яким і смачним, а ось зі шкаралупою доведеться повозитися.
Читайте: Як прикрасити паску на Великдень: 15 найкращих ідей і способів
Найкраще варити яйця, які полежали від двох днів до тижня. У свіжішого яйця білки пов’язані з мембраною на шкаралупі – білою матовою плівкою. Саме ця мембрана відповідає за те, наскільки легко яйце буде очищатися.
Перед варінням дайте яйцю полежати на кухні годину-півтори і зігрітися, тоді воно не трісне від різкого перепаду температур. Закип’ятіть воду, додайте сіль і трохи оцту, щоб білок не розтікся, якщо тріщина все-таки з’явиться. Складіть яйця в киплячу воду і варіть 10-13 хвилин, залежно від того, наскільки круто зварені вам подобаються. З яєць, зварених у вже киплячій воді, шкаралупа відходить легко і рівномірно.
Вам буде цікаво: 20 оригінальних способів, як пофарбувати яйця на Великдень
Після варіння виловіть яйця шумівкою, швидко перекладіть у крижану воду і залиште в ній на 10-15 хвилин. Якщо ви готуєтеся до Великодня і варите яйця в цибулевому лушпинні, потримайте їх деякий час у відварі, а потім уже покладіть у холодну воду. Охолоджений білок буде твердішим і шкаралупа очиститься легко. Зварені яйця тримайте в холодильнику, загорнувши в харчову плівку або в коробці зі щільною кришкою – шкаралупа пропускає повітря, а отже, і запахи продуктів, які лежать поруч. Зберігайте варені яйця не довше тижня.