Класичні грузинські хачапурі складно назвати корисною їжею – вони досить калорійні та жирні. Але нічого не заважає трохи скоригувати рецепт і приготувати свою ПХ версію хачапурі. Виходить дуже смачно і ситно, а до того ж легко впишеться в здоровий раціон. Розповідаємо 8 найкращих рецептів!
1. ПХ хачапурі з сирного тіста
За бажання, додай у начинку трохи рубаної зелені.
Тобі знадобиться: 400 г сиру, 2 яйця, 2 жовтки, 100 г борошна, 100 г сулугуні, 2 щіпки солі.
Приготування: Відокрем білки від жовтків. Змішай 350 г сиру, 2 яєчних білка і сіль. Додай борошно, вимішай тісто і сформуй із нього човники. Змасти їх жовтками і відправ на 10 хвилин у духовку за 180 градусів.
Змішай тертий сулугуні та сир, що залишився. Виклади цю начинку в човники і випікай ще 10 хвилин. Дістань хачапурі, злегка розсунь начинку, вбий у кожен човник по жовтку і відправ у духовку ще 2-5 хвилин.
2. ПХ хачапурі на рисовому борошні
Якщо потрібно менше калорій, тоді вибирай сир із невеликою жирністю.
Тобі знадобиться: 200 г сиру, 1 яйце, 2 жовтки, 50 г рисового борошна, 120 г твердого сиру, сіль за смаком.
Приготування: Розітри сир із яйцем і сіллю, додай рисове борошно і вимішай тісто. Сформуй із нього два човники, виклади їх на пергамент і відправ у духовку на 20-30 хвилин за 180 градусів. Після чого засип у човники тертий сир і запікай, поки він не розплавиться. Трохи розсунь сир із центру, вбий туди жовтки і залиш хачапурі в духовці ще на 5 хвилин.
3. ПХ хачапурі з сиром
У цьому рецепті сир йде не тільки в тісто, а й начинку.
Тобі знадобиться: 4 яйця, 400 г сиру, 100 г твердого сиру, 100 г рисового борошна, 1 ч.л. розпушувача, 0,5 ч.л. солі.
Приготування: Розділи 2 яйця на білки і жовтки. Розітри 200 г сиру з білками і сіллю, всип рисове борошно з розпушувачем і вимішай тісто. Сформуй два човники і змасти їх жовтками.
Відправ заготовки на 10 хвилин у духовку за 180 градусів. Змішай сир, що залишився, і тертий сир, виклади цю начинку в човники і відправ у духовку ще на 6-10 хвилин. Вбий у кожен човник по яйцю і запікай хачапурі ще 5 хвилин.
4. Ліниві ПХ хачапурі
Радимо брати сир жирністю 5%, щоб хачапурі не були надто сухими.
Тобі знадобиться: 200 г сиру, 2-3 гілочки зелені, 80 г сулугуні, 2 яйця, 50 г рисового борошна.
Приготування: Блендером перебий сир до однорідності. Подрібни зелень, натри сулугуні на тертці, змішай із сиром і додай яйця з рисовим борошном. Вимішай тісто, розділи його навпіл і сформуй два коржі. Обсмаж хачапурі з двох боків на середньому вогні приблизно по 5 хвилин під кришкою.
5. ПХ хачапурі на сковороді
Ідеальна варіація хачапурі на сніданок – дуже швидко і просто.
Тобі знадобиться: 120 г сиру, 1 яєчний білок, 40 г рисового борошна, 0,5 ч.л. розпушувача, 50 г моцарели, 1 жовток.
Приготування: Змішай сир із білком, додай рисове борошно з розпушувачем і заміси тісто. Сформуй із нього корж і обсмаж його 4-5 хвилин на антипригарній сковороді під кришкою на слабкому вогні. Переверни, посип хачапурі тертою моцарелою і готуй під кришкою ще 3 хвилини. Зроби заглиблення по центру, виклади туди жовток і готуй ще 1-2 хвилини.
6. ПХ хачапурі з моцарелою та вівсяним борошном
Коржик також можна обсмажити на сухій антипригарній сковороді.
Тобі знадобиться: 2 яйця, 350 г сиру, 300 г моцарели, 4 ст.л. вівсяного борошна, 3 гілочки зелені.
Приготування: Подрібни зелень, перетри сир, натри моцарелу на тертці і змішай разом усі інгредієнти. Сформуй коржі, виклади їх на пергамент і випікай хачапурі 25 хвилин у духовці за 180 градусів.
7. ПХ хачапурі на кукурудзяному борошні
А якщо додати трохи куркуми, тоді тісто буде ще більш золотистим.
Тобі знадобиться: 200 г сиру, 4 яйця, 6-7 ст.л. кукурудзяного борошна, 50 г твердого сиру, спеції.
Приготування: Ретельно змішай сир, 1 яйце, 1 білок і кукурудзяне борошно. Вимішай тісто, розділи його навпіл, сформуй два човники і змасти їх жовтком. Відправ човники в духовку на 15 хвилин за 180 градусів. Посип тертим сиром і спеціями, запікай ще 10 хвилин і потім вбий у кожен човник по яйцю. Відправ їх у духовку ще на 5 хвилин.
8. ПХ хачапурі зі сметаною
У начинку можна використовувати і будь-який інший сир на твій розсуд.
Тобі знадобиться: 350 г сиру, 1 яйце, 3 жовтки, 1 ч.л. розпушувача, 100-120 г борошна, 150 г сулугуні, 2 ст.л. сметани, 2 зубчики часнику, 4 гілочки зелені, сіль, спеції.
Приготування: Перетри сир через сито. Додай яйце, сіль, розпушувач і борошно. Вимішай тісто і сформуй із нього 3 човники. Відправ їх на 20-25 хвилин у духовку за 180 градусів. Змішай тертий сулугуні, сметану, подрібнений часник і зелень. Виклади цю начинку зверху і запікай ще 7-10 хвилин. Вбий у кожен човник по жовтку і відправ хачапурі назад у духовку ще на кілька хвилин.