Виробляючи кілька гормонів, щитоподібна залоза контролює всі життєво важливі процеси в нашому організмі, від метаболізму до роботи серця. Для повноцінного гормонального синтезу необхідні певні речовини, нестача яких провокує і недостатню активність щитоподібної залози – гіпотиреоз. Щоб уникнути цього, крім спілкування з лікарем, необхідно вживати продукти, багаті корисними мікро- і макроелементами.
Які речовини необхідні щитоподібній залозі
За даними ВООЗ, понад 665 млн. людей у світі страждають на порушення роботи щитоподібної залози, а 1,5 млрд. мають підвищений ризик їх розвитку. Жінки схильні до патологічних станів більшою мірою, ніж чоловіки. Для зниження ризику потрібне дотримання профілактики, до якої належить дієта з необхідними для щитовидної залози речовинами.
П’ять продуктів, корисних для щитоподібної залози
Для підтримання нормального функціонування органу необхідно включати в раціон такі продукти харчування.
Морська капуста (бурі водорості ламінарії). Є першочерговим продуктом дієти в разі зниження функції щитоподібної залози, оскільки містить велику кількість йоду, необхідного для синтезу тиреоїдних гормонів. Крім йоду, продукт багатий на фосфор, залізо, кремній, магній та інші мікроелементи.
Хурма. Цей фрукт містить достатню кількість йоду, а також залізо, магній, натрій і вітаміни A, РР і C. Вони необхідні для правильної роботи щитоподібної залози, а також для підтримання тонусу судин і поліпшення кровообігу.
Морепродукти (краби, креветки, лангусти, мідії, кальмари). Ще одне додаткове джерело йоду, багато з них містять колосальну кількість цього мікроелемента. Також морепродукти багаті цинком, фосфором, таурином і вітаміном В12. Вони стимулюють діяльність щитоподібної залози, сприяють виробленню гормонів, нормалізують роботу ЦНС і забезпечують правильне функціонування імунної системи, запобігаючи аутоімунному пошкодженню щитоподібної залози.
Шпинат. Цей листовий продукт є унікальним джерелом мікроелементів. Містить високу кількість йоду, цинк, кальцій, залізо, фосфор, мідь, натрій і марганець. Шпинат допомагає не тільки захищати щитоподібну залозу, а й запобігати розвитку злоякісних процесів.
Червона риба (горбуша, лосось, сьомга, форель). Риба багата на омега-3 жирні кислоти, фосфор, кальцій і вітамін D. Вона необхідна для гармонійної роботи ЦНС, ендокринних органів і всього організму в цілому.
Не тільки продукти
Навіть вживаючи достатню кількість таких продуктів щодня, не завжди вдається покрити добову норму необхідних мікроелементів і вітамінів та запобігти патології щитоподібної залози. Іноді, особливо якщо ви входите до групи ризику щодо захворювань щитовидки, потрібні додаткові заходи безпеки.
Наука постійно перебуває в пошуку нових засобів для здоров’я і профілактики захворювань. Справжнім проривом можна вважати відкриття пептидних біорегуляторів, яке здійснили вітчизняні вчені.
Пептидні біорегулятори, або цитаміни – це біологічно активні речовини, які відновлюють зруйновані клітини та нормалізують їхні функції. Такий механізм дії допомагає нормалізувати внутрішньоклітинні процеси, продовжити функціональну активність органів і тканин та підвищити опірність організму до зовнішніх впливів.
Цитаміни для здоров’я щитоподібної залози
Цитаміни є унікальними білковими біорегуляторами, що містять фізіологічні концентрації мінеральних речовин, мікроелементів і вітамінів.
У лінійці вже 16 засобів, головна перевага яких – склад і принципи дії.
Для профілактики та лікування патологій щитоподібної залози розроблено специфічний пептидний біорегулятор Тірамін.
Тірамін має такі переваги:
- не містить гормонів, але при цьому позитивно впливає на їхній природний синтез;
- містить білки та повний перелік речовин, необхідних для правильного функціонування щитоподібної залози;
- відновлює пошкоджені клітини;
- нормалізує метаболізм;
- перешкоджає розвитку патологічних процесів;
- не чинить побічних дій.
Тирамін допомагає заповнити всі компоненти, необхідні для синтезу тиреоїдних гормонів. Завдяки багатому складу, біологічно активний засіб прискорює роботу і відновлення клітин, підвищує захист органа, сприяє швидкому лікуванню і забезпечує ефективну профілактику захворювань щитовидної залози.