Вт. Жов 29th, 2024

Як варити яйця, щоб вони легко чистилися

Від InfoSvit Тра 27, 2024
Як варити яйця

Відварені яйця – це смачний і корисний сніданок, а ще це начинка для млинців і пирогів, поживна добавка до салату, продукт для прикрашання бутербродів і приготування намазки. Варяться яйця легко і швидко, але коли приходить час їх чистити, багато господинь стикаються зі справжньою проблемою: разом зі шкаралупою відходить і частина білка. У підсумку залишається лише жалюгідна частина яйця, і доводиться частину м’якоті, що пристала, відколупувати від знятої шкаралупи. Чому так відбувається і що з цим робити?

Причини

Насамперед розберемося, чому яйця можуть погано чиститися:

  • Свіжість.

Яєчна шкаралупа здається герметичною, але це не так: насправді під неї проникає повітря. Між шкаралупою і білком є тонка плівка, що утворює повітряний мішок для дихання пташеняти. Під час варіння й охолодження в цьому мішку накопичується пара, що допомагає відокремити білок від шкаралупи. Але якщо під шкаралупу потрапило зовсім мало повітря, то плівка буде погано відділятися від шкаралупи. Таке буває, коли яйцю всього 2-3 дні. Це означає, що чим свіжіші яйця, тим гірше вони чистяться.

Читайте також: Скільки можна зберігати яйця в холодильнику

Таким чином, якщо ви не хочете зіткнутися з проблемним чищенням, то вибирайте для варіння яйця, які лежать у холодильнику вже два тижні.

  • Спосіб готування.

Ще одна причина поганого очищення яєць – спосіб приготування. Якщо спочатку помістити яйця в каструлю з холодною водою, а потім поставити її на газ, то білок розтечеться і прилипне до шкаралупи.

Що робити

Щоб шкаралупа очищалася безперешкодно, під час приготування яєць скористайтеся такими рекомендаціями:

  • як уже згадувалося, при різкій зміні температур білок розтікається, що ускладнює чищення. Щоб цього не сталося, підготуйте яйця до варіння так:
  1. Дістаньте їх із холодильника.
  2. Залиште на кухні, поки вони не прогріються до кімнатної температури.
  3. Нагрійте на плиті воду.
  4. Опустіть яйця в киплячу воду.
Читайте також:  Як охолодити кімнату в спеку без кондиціонера: корисні поради

Якщо яйця заздалегідь не прогріти, а опустити в окріп, то вони тріснуть. Якщо у вас немає часу чекати, поки яйця нагріються за кімнатної температури, їх можна нагріти в теплій воді;

  • варіть яйця на пару. Це трохи довше, але зате набагато більше ймовірності, що чищення не завдасть проблем;
  • стукніть ножем по шкаралупі перед варінням. Тоді під оболонку під час приготування в отриману тріщину проникне вода і розширить зазор між плівкою та білком, і в результаті плівка легко видалиться разом зі шкаралупою. А якщо переживаєте, що можете не розрахувати силу й розбити ударом ножа яйце, то обережно зробіть кінчиком леза маленький отвір на тупому кінці яйця – сюди й затікатиме під час варіння вода, яка відокремить плівку від білка;
  • помістіть яйця після варіння в холодну воду. Коли ми дістаємо яйця з окропу, жовток і білок ще пластичні. Якщо ми помістимо яйце в холодну воду, то в повітряній бульбашці утвориться пара, яка перетвориться на воду, що займе 0,5% порожнечі, а в простір, що залишився, розподіляться білок і жовток, які поступово “схопляться” й зроблять відварене яйце рівним та овальним, а шкаралупа легко відокремиться.

Зварені яйця

Як готувати

Пропонуємо розглянути кілька варіантів приготування яєць, після яких шкаралупа буде легко очищатися від м’якоті:

  • Варіння.
  1. Прогрійте яйця до кімнатної температури на кухні або в теплій воді.
  2. Нагрійте на плиті воду.
  3. Покладіть туди нагріті яйця.
  4. Коли вода знову закипить, зменшіть вогонь.
  5. Варіть після цього яйця 10 хвилин.
  6. Варені яйця перемістіть у холодну воду на 15 хвилин.
  • На пару.
Читайте також:  20 оригінальних способів, як пофарбувати яйця на Великдень

Якщо готувати яйця на парі, то шкаралупа легко відокремлюватиметься разом із плівкою, але білок може видатися дещо жорстким. На пару яйця готують таким чином:

  1. Налийте в каструлю невелику кількість води (1,5-2 см).
  2. Поставте на дно решітку або друшляк.
  3. Покладіть яйця в решітку.
  4. Поставте каструлю на газ.
  5. Коли вода на дні закипить, чекайте ще 11 хвилин і вимикайте газ.
  • У мультиварці.
  1. Залийте в чашу мультиварки 0,5 л води.
  2. Встановіть спеціальну підставку.
  3. Покладіть на неї яйця.
  4. Виберіть програму “Варка на пару”, час – 15-20 хвилин.
  • У духовці.

Якщо вам необхідно приготувати відразу велику кількість яєць, яка в каструлю не поміститься, то можна скористатися духовою шафою. У духовці яйця готуються так:

  1. Змочіть рушник і добре вичавіть його.
  2. Покладіть його на решітку в духовці.
  3. Зверху викладіть яйця.
  4. Встановіть температуру 160 градусів.
  5. Запікайте яйця протягом півгодини.

Тим часом слід бути готовими до того, що з духовки ви дістанете не симпатичні білі яєчка, а яйця з коричневими плямами. При цьому під час запікання жовток перетече на той бік, на якому лежить яйце, а білок у цьому місці стане сірим. Якщо такі яйця здаються вам на вигляд неапетитними, то можете ставити їх у духовку на менший час, але чиститися вони будуть насилу.

Як чистити

Приготовлені яйця потрібно прибрати в холодну воду на 15 хвилин або поставити на холодильну полицю на цілу ніч. Остиглі яйця чистяться так:

  1. Акуратно стукніть яйцем по твердому покриттю або вдарте ножем. Можна спробувати розчавити шкаралупу руками.
  2. Помістіть продукт під холодну воду.
  3. Починайте чистити яйце з тупого кінця – повітряний мішок, який тут розташований, дає можливість підчепити шкаралупу без шкоди для білка.
  4. Зніміть оболонку.

ІНШІ СТАТТІ З ЦІЄЇ РУБРИКИ:

Коментарі

Відкрийте більше з InfoSvit.in.ua

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання