Нд. Вер 1st, 2024

Україна заявляє про найбільшу капітуляцію російських військ за всю війну

Від InfoSvit Сер 16, 2024
Танки в Курській області
  • СБУ: у середу в полон потрапили 102 військовослужбовці
  • Росія зв’язалася з Україною щодо обміну полоненими, – омбудсмен

Українські силовики заявили, що прийняли в полон найбільшу групу російських солдатів з початку війни більше двох років тому, коли Київ заявив, що продовжує розширювати своє транскордонне вторгнення, за матеріалами Bloomberg.

Підрозділ Служби безпеки України, що діє в Курській області росії, взяв у полон 102 російських військовослужбовців, як повідомила особа, обізнана з операцією, яка попросила не називати її імені, оскільки це делікатне питання.

Російські військовополонені у притулку в Курській області
Російські військовополонені у притулку в Курській області, 14 серпня 2024 р. Преса Служби безпеки України

За словами співрозмовника, росіяни були захоплені в середу у великому підземному комплексі і мали значні запаси боєприпасів і припасів. Росія не прокоментувала цю інформацію.

Україна контролює 1150 квадратних кілометрів російської території
Україна заявляє, що зараз контролює 1150 квадратних кілометрів російської території. Про це повідомляє Тоні Халпін.

Україна зараз контролює 1150 квадратних кілометрів (444 квадратні милі) російської території, включаючи 82 села і міста, з моменту вторгнення, яке розпочалося 10 днів тому, повідомив головнокомандувач Олександр Сирський президенту Володимиру Зеленському у відеозверненні, опублікованому в четвер на Telegram-каналі Зеленського. Незалежну перевірку цих заяв провести не вдалося.

Речниця Пентагону Сабріна Сінгх заявила журналістам у четвер, що США «все ще намагаються дізнатися більше» про цілі України в її наступі на росію після телефонної розмови міністра оборони США Ллойда Остіна з міністром оборони України Рустемом Умеровим у середу.

За попередніми повідомленнями, деякі російські підрозділи були передислоковані з України в район Курська, щоб перешкодити наступу, сказала Сінгх, додавши, що вона ще не має оцінки того, чи постраждали лінії постачання Росії на окуповані території в Україні, включаючи Донбас.

Читайте також:  Зеленський підписав закон про зменшення призовного віку, оскільки Україна намагається посилити свою армію

Входження України до росії є останнім викликом зусиллям США та інших країн, які підтримують Україну, щодо обмеження використання їхньої зброї в росії за винятком обмежених цілей самооборони.

«Той факт, що Україна отримала можливість використовувати в цій операції не лише американську, але й цілу низку західної техніки, показує, що всі, хто думав, що існує жорстка червона лінія для України, яка наносить удари по росії, самі себе переконали в тому, що цієї червоної лінії не існує», – сказав Кріс Міллер, старший науковий співробітник Американського інституту підприємництва, який не є резидентом США.

Зеленський заявив, що Україна створила військовий командний пункт у місті Суджа Курської області, який, за словами Сирського, буде використовуватися для підтримання громадського порядку та забезпечення основних потреб місцевого населення. У своєму черговому відеозверненні в середу президент похвалив українські війська в регіоні за поповнення «обмінного фонду» для обміну полоненими.

Російські офіційні особи вже зв’язалися з Україною щодо можливого обміну полоненими, заявив Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини в Києві, в телевізійному коментарі в середу. Він відмовився надати подробиці, в тому числі про загальну кількість військовослужбовців, які були захоплені в полон.

Уповноважений з прав людини в росії Тетяна Москалькова, яка представляє Кремль на переговорах про обмін полоненими, не відразу відповіла на прохання прокоментувати ситуацію.

Читайте також:  Міністри НАТО обговорюють військовий фонд для України на 100 мільярдів євро

Міністр оборони росії Андрій Бєлоусов провів переговори з військовими «щодо забезпечення безпеки населення» в прикордонних регіонах, повідомило Міністерство оборони в Москві в четвер у своєму повідомленні в Telegram.

Захоплені території біля Суджі

Бєлоусов обговорив заходи щодо забезпечення “цілісності і недоторканності” Бєлгородської області, яка межує з Курськом, від українських атак, заявивши, що особисто контролюватиме їх виконання, йдеться в повідомленні.

У четвер влада в Москві оголосила надзвичайний стан у Бєлгороді на федеральному рівні. Губернатор області В’ячеслав Гладков заявив, що регіон стикається з постійними атаками безпілотників і обстрілами з боку українських сил.

Бойові дії тривають на сході України, де російські війська просунулися на відстань до 10 кілометрів (6 миль) від міста Покровськ Донецької області. Голова місцевої адміністрації Сергій Добряк закликав мешканців покинути місто, заявивши у відео на своєму сайті, що «ситуація лише погіршується» в місті, яке є важливим логістичним центром для України в регіоні.

ІНШІ СТАТТІ З ЦІЄЇ РУБРИКИ:

Коментарі

Відкрийте більше з InfoSvit.in.ua

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання