Сб. Сер 31st, 2024

Чому троянди швидко в’януть у вазі та що робити

Від InfoSvit Сер 13, 2024
Чому троянди в'януть швидко

Троянда – королівська квітка. Тому отримуючи в подарунок троянди, кожна дівчина відчуває себе королевою. Але буває так, що шикарні розкішні букети раптом починають в’янути буквально на наступний день, а через тиждень їх і зовсім можна викидати. Чому таке може відбуватися?

Причини

Розберемося, чому троянди можуть швидко в’янути у вазі:

Розміщення поруч із фруктами

Гарний букет троянд має ефектний вигляд на столі поруч із вазою з фруктами. Однак саме фрукти часто є головною причиною в’янення квітів. Річ у тім, що вони виділяють етилен, який і веде до загибелі бутонів. Особливо своєю здатністю активно виділяти цей газ славляться яблука і банани. Отже, вазу з трояндами не можна ставити поруч із фруктами.

Небажання обрізати стебла

На зрізі стебла квітів завжди утворюється плівка або кірка, що перешкоджає проникненню всередину вологи та поживних елементів. Тому якщо не виконати свіжий зріз, то рослини не отримуватимуть воду та живлення і почнуть швидко в’янути. Що стосується троянд, то їх заведено підрізати навскоси, і робити це потрібно не тільки в перший день, а й щодня.

Неправильна вода

Більшість дівчат використовують для троянд водопровідну воду. Але в ній міститься хлор, який негативно впливає на стан бутонів. У підсумку квіти починають швидко в’янути. Фахівці радять ставити троянди у вазу з відфільтрованою відстояною водою кімнатної температури. При цьому бажано воду міняти щодня.

Невідповідна ваза

Занадто вузька ваза для пишного букета з безлічі квітів теж може стати причиною швидкого в’янення. Стебла будуть тиснути одне на одне і пошкоджуватися, що і призведе до загибелі троянд. При цьому небажано використовувати і вазу із занадто широкою шийкою, інакше стебла розташовуватимуться в нахилі і втратять форму. А ще важливо не тільки правильно вибрати форму вази, а й промивати її при кожній зміні води.

Читайте також:  Як почистити чайник від накипу

Високі температури

Одна з найчастіших причин в’янення троянд – занадто висока температура. Квіти гинуть через надлишок тепла, якщо стоять на сонячному підвіконні або поруч з увімкненими радіаторами опалення. Троянди залишаться свіжими, якщо стоятимуть у прохолоді.

Протяг

Тим часом і протягів теж потрібно уникати, якщо у вашій вазі з’явилися троянди. Особливо ця проблема актуальна зараз, у літню пору, коли відчинені вікна у всіх кімнатах і на квіти потрапляють небезпечні подихи вітру.

Прев'ялі троянди

Ознаки в’янення

Якщо ви бачите, що троянди почали втрачати свою привабливість, то не варто відразу викидати їх. Є кілька ознак, які свідчать про те, що троянди в’януть, але їх ще можна врятувати:

  • бутони стають слабкими й опускаються, втрачають пружність;
  • листя підсихає і в’яне;
  • на стеблі та листі з’являються темні плями;
  • аромат стає слабким.

Як реанімувати троянди

Щоб знову вдихнути життя в букет троянд, пропонується використовувати такі засоби:

Лікарські препарати

Це радикальний метод, який пропонується використовувати на крайній випадок, коли інші способи не допомогли врятувати троянди. Так, можна капнути у вазу буквально 2-3 краплі нашатирного спирту, а для посилення ефекту закинути кубики льоду. Через 1,5-2 години після процедури замініть воду на свіжу. Якщо все зробити правильно, то життя троянд буде продовжено на 4-6 днів.

Срібло

Нерідко причиною в’янення троянд стають патогенні мікроорганізми. Про їхню наявність свідчить слизовий наліт на стеблах і листках квітів, який перешкоджає нормальному живленню рослин. Щоб позбавити воду від мікроорганізмів, опустіть у вазу будь-який срібний предмет – ложку, прикрасу або монетку.

Читайте також:  Робимо підвісну полицю своїми руками

Цукровий пісок

Найпоширенішим народним методом оживити букет троянд у вазі є цукровий пісок. Достатньо додати 30-40 г цукру на кожен літр води. Деякі експерти рекомендують додавати до цукру кілька крапель лимонної кислоти або комплексні мінеральні добавки, які продаються у квіткових магазинах.

Холодна і гаряча вода

Досвідчені флористи реанімують троянди за допомогою холодної води або окропу. У першому випадку потрібно опустити троянди в неповну ванну з холодною водою на всю ніч, а вранці, висушивши листя і бутони, повернути у вазу. Що стосується окропу, то його потрібно налити у відповідну ємність, помістити туди стебла і прикрити рушником бутони, щоб захистити їх від пари. У такому стані троянди потрібно залишити на три хвилини, а якщо троянди мають тонкі й тендітні стебла, то достатньо однієї хвилини.

А ще можна влаштувати в’янучому букету контрастний душ. Для цього опустіть букет спочатку в гарячу воду максимум на 1,5 хвилини, а потім одразу ж у крижану. Коли букет підсохне, поверніть його у вазу.

Біло-рожеві троянди

Профілактика

Щоб запобігти ранньому в’яненню зрізаних троянд у вазі, потрібно правильно доглядати за букетом:

  • використовуйте холодну відстояну фільтровану воду і міняйте її щодня;
  • регулярно промивайте в холодній воді стебла квітів;
  • якщо ви поставили у вазу троянди в подарунковій упаковці, то зніміть її за перших ознак в’янення – на папері та поліетилені можуть зосереджуватися патогенні мікроорганізми;
  • щодня підрізайте троянди під кутом 45 градусів, робіть обрізку під струменем води;
  • якщо букет троянд подарували восени або взимку, то не розпаковуйте його відразу – залиште в приміщенні на кілька годин для адаптації до температури.

ІНШІ СТАТТІ З ЦІЄЇ РУБРИКИ:

Коментарі

Відкрийте більше з InfoSvit.in.ua

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання