Сб. Сер 31st, 2024

Лівий-правий: на якому боці небезпечніше спати

Від InfoSvit Сер 6, 2024
На якому боці краще спати

У спробах встигнути переробити всі справи за 24 години сучасні люди часто жертвують сном.

Дійсно, час, який необхідний людському організму для відновлення сил, багатьом здається недозволеною розкішшю.

Тому з’явилося безліч досліджень, присвячених тому, як зробити нетривалий сон якіснішим.

Фахівці Норвезького технологічного університету спільно з вченими данського Національного дослідницького центру та Департаменту клінічної біомеханіки при Університеті Південної Данії встановили, що краще відновлюються ті, хто вважає за краще спати на боці. До речі, у таких любителів і здоров’я за багатьма показниками міцніше.

Дослідники також дійшли висновку, що воліють спати на боці більше жінки, ніж чоловіки. Звідси і загальновизнана витривалість прекрасної статі.

Але є й загальні поради для тих, хто бажає бути здоровим, просто щодня засинаючи на потрібному боці.

Варто зазначити, що органи людського шлунково-кишкового тракту розташовані асиметрично. Ті, хто вважає за краще спати на лівому боці, стимулюють роботу кишечника. Шлунок у такому положенні розташований нижче стравоходу, тобто функціонує правильно. Таке положення допомагає позбутися печії, закрепів, синдрому подразненого кишечника.

Спати на лівому боці

Сон же на правому боці небезпечніший за сон на лівому, особливо для тих, хто страждає від хропіння. Такі люди зазвичай відчувають уночі дефіцит кисню. Наслідки – погіршення пам’яті, погана робота мозку, передчасне старіння. Крім того, у людини, яка хропе, спостерігаються мимовільні зупинки дихання – апное – вони можуть призвести до смерті. Тому хропунам потрібно якомога швидше навчитися спати на лівому боці.

Читайте також:  Сім легких способів зробити талію тонкою

Однак, сон у такому положенні корисний далеко не всім. Людям із серцевою недостатністю, а також тим, хто переніс інфаркт, протипоказані додаткові навантаження на серце. Тому їм все-таки слід ночі проводити на правому боці в добре провітрених приміщеннях і на комфортному ліжку.

ІНШІ СТАТТІ З ЦІЄЇ РУБРИКИ:

Коментарі

Відкрийте більше з InfoSvit.in.ua

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання