Нд. Вер 1st, 2024

Зеленський просить більше винищувачів F-16 і ППО від Заходу для захисту від російських ракетних атак

Від InfoSvit Лип 15, 2024
Зеленський просить F-16

Президент України Володимир Зеленський звернувся до західних країн з проханням надіслати більше систем протиповітряної оборони Patriot і винищувачів F-16 для захисту країни від російських ракетних атак

Після багатомісячних закликів з Києва перші винищувачі F-16 вже на шляху до України і почнуть здійснювати вильоти цього літа, підтвердив Білий дім на саміті НАТО у Вашингтоні на початку цього місяця.

Виступаючи в понеділок, Зеленський привітав цей пакет, не уточнивши, з скількох саме літаків він складатиметься. Багатьом з бойових літаків знадобиться значна кількість часу, щоб дістатися до поля бою. Україна припускає, що їй потрібно до 128 F-16, щоб належним чином боротися з повітряною перевагою Москви. Пан Зеленський сказав: “Цього буде недостатньо [F-16]. Вони, безумовно, посилять нас, але чи буде їх достатньо, щоб боротися на рівні з російськими військово-повітряними силами? Я думаю, що їх буде недостатньо. Ми очікуємо на більшу кількість”.

Дік Схуф, прем’єр-міністр Нідерландів, і Метте Фредеріксен, його колега з Данії, заявили минулого тижня, що “процес передачі” F-16 Києву триває після місяців підготовки пілотів і політичних переговорів. Україна також дала зрозуміти, що наприкінці року може відбутися ще одна передача.

Українські солдати біля лінії фронту в Харківській області України (The Associated Press)
Українські солдати біля лінії фронту в Харківській області України (The Associated Press)

Зеленський також заявив, що Україна потребує 25 зенітно-ракетних комплексів Patriot, щоб повністю захистити свій повітряний простір і захистити всю країну від російських ракетних атак. Український президент робить такі заклики вже кілька місяців – хоча і не називає конкретних цифр. Він явно розчарований темпами, якими рухаються західні союзники, в той час як Москва посилює свої ракетні атаки на міста по всій країні і досягає успіхів на сході країни.

Читайте також:  росія та Україна очолили рейтинг країн за загрозою кіберзлочинів

Український президент заявив, що шестимісячна затримка військової допомоги з боку США через внутрішньополітичні чвари в Конгресі призвела до того, що його війська втратили “ініціативу” на лінії фронту і відтоді намагаються блокувати російські наступи на північному сході Харківської області та сході Донецької області. Але Зеленський сказав, що протягом останніх тижнів обороноздатність України була посилена завдяки поставкам західного озброєння.

Заклик Зеленського з’явився на тлі повідомлень про те, що російські війська перегруповуються в Харківській області і готуються до нового наступу в районі міста Вовчанськ. Це територія, яку росія наполегливо намагалася взяти під свій контроль, і яку Україні вдалося відвоювати після початкового російського наступу в травні та червні. Юрій Повх, речник Харківської обласної військової частини, повідомив Громадському радіо, що росія завдала 17 авіаударів по українських позиціях і вразила цілі за допомогою безпілотників-камікадзе.

Російська армія передислоковує свою бригаду з Херсонської області для наступу на Вовчанськ, оскільки втрати росіян у цьому регіоні зростають, повідомила українська оперативно-тактична група “Харків”. Інститут дослідження війни, який відстежує вторгнення росії в Україну, що почалося в лютому 2022 року, повідомив у своєму останньому звіті: “російське військове командування, за повідомленнями, перегруповує війська, намагаючись продовжити наступальні операції на харківському напрямку”.

Полковник Віталій Саранцев, речник Харківського оперативно-тактичного угруповання Збройних сил України, заявив в ефірі національного телебачення: “Ситуація на даний момент досить складна, російські окупанти не припиняють спроб витіснити наших захисників з займаних позицій, проводять перегрупування. В районі населених пунктів Мороховець та Красне, з метою продовження наступу, противник перекидає особовий склад в район населеного пункту Глибоке”.

Читайте також:  Український уряд зірвав російську змову проти Зеленського, але служба безпеки вже запобігла 5 замахам на нього

Коментуючи інші питання, пан Зеленський заявив, що росія має бути присутня на другій міжнародній зустрічі для обговорення миру. росія була відсутня на першій зустрічі у Швейцарії минулого місяця. Дата проведення другої зустрічі поки що не визначена. Він додав, що на порядку денному – перестановки в українському уряді. “Ми обговорюємо різні зміни з деякими міністрами”, – сказав пан Зеленський.

Він також повідомив, що зусилля України з мобілізації додаткових військ йдуть за планом, хоча в Україні не вистачає полігонів, а 14 бригад досі не отримали обіцяного західного озброєння.

За повідомленнями, українські безпілотники вночі атакували прибережну зону Севастополя в окупованому росією Криму і завдали удару по електричній підстанції в Липецькій області росії. Михайло Развожаєв, призначений росією голова Севастополя, заявив, що російська оборона збила щонайменше один безпілотник над мисом Фіолент на південному узбережжі Криму.

ІНШІ СТАТТІ З ЦІЄЇ РУБРИКИ:

Коментарі

Відкрийте більше з InfoSvit.in.ua

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання