Нд. Вер 1st, 2024

iPhone став занадто гарячим? Ось як вберегти пристрій від перегріву в спекотну погоду

Від InfoSvit Лип 4, 2024
Перегрів Iphone

Якщо ваш смартфон, планшет, ноутбук та інші гаджети перегріваються, це може призвести до скорочення терміну служби акумулятора, пошкодження деталей і повільної роботи пристрою. В екстремальних випадках накопичення тепла може навіть призвести до займання акумулятора смартфона.

Сонцезахисного крему для смартфонів не випускають, але якби він був, то зараз саме час ним скористатися.

Ось все, що вам потрібно знати, щоб захистити свій дорогий смартфон та інші гаджети від задушливої спеки.

Наскільки спекотно для вашого смартфона?

Більшість сучасних смартфонів мають функції захисту від перегріву, які переводять їх у режим очікування або автоматично вимикають, коли температура стає занадто високою. Але це не гарантує, що спека не завдасть довготривалої шкоди, якщо температура підніметься вище.

Apple, Samsung, Google та інші виробники сходяться на думці, що не варто користуватися смартфонами за дуже високих температур. Більшість з них стверджують, що 95 градусів за Фаренгейтом (35 градусів за Цельсієм) – це верхня межа того, що може витримати ваш портативний пристрій. Якщо ви зберігаєте телефон (і вимикаєте його), межі трохи вищі – близько 113 градусів за Фаренгейтом (45 градусів за Цельсієм), але це вже перебір.

Все, що перевищує рекомендовані межі, наражає електроніку – і, можливо, навіть вас – на небезпеку.

Майте на увазі, що навіть якщо ваш метеорологічний додаток показує 35 градусів за Цельсієм, це лише температура навколишнього середовища, а локальна температура може бути набагато вищою. Наприклад, якщо ви залишите свій телефон на приладовій панелі автомобіля в спекотний сонячний день, температура всередині транспортного засобу може різко зрости.

В одному дослідженні вчені перевірили температуру в салоні автомобіля, припаркованого на сонці в 95-градусний день за Фаренгейтом. Протягом однієї години температура всередині автомобіля в середньому становила 116 градусів за Фаренгейтом. Навіть гірше, температура на приладовій панелі сягнула 157 градусів. Того ж дня температура всередині тестового автомобіля, припаркованого в тіні, перевищила 100 градусів за Фаренгейтом. Це просто занадто спекотно і може призвести до незворотного пошкодження вашого пристрою.

Читайте також:  Ігрова коробка: історія Xbox

Коли смартфони починають перегріватися?

Ви, напевне, і раніше відчували, як ваш телефон нагрівається. Майже все, що ви робите зі своїми пристроями, включаючи запуск популярних додатків, заряджання акумулятора (особливо з дешевим/небрендовим зарядним пристроєм) і навіть використання захисних чохлів, створює тепло. На відміну від людей, смартфони не можуть потіти, тому тепло накопичується.

Чи корисно класти телефон у холодильник, щоб він охолов?

Якою б спокусливою не була ідея покласти свій смартфон – та й себе самого – в холодильник під час спеки, це велике “ні”.

Замість цього намагайтеся тримати телефони, планшети та інші пристрої подалі від прямих сонячних променів. Багато телефонів чорні, з темними екранами, коли не використовуються, тому вони вбирають тепло, як губка. Уникати жорстких сонячних променів – це ключ до успіху. Але є й інші правила, яких слід дотримуватися:

Дайте йому дихати

Тримати телефон у кишені – це звичка, але пам’ятайте, що електроніка теж виробляє тепло, тому приплив повітря дуже важливий. Дайте вашому гаджету можливість дихати в затіненому місці – це найкращий спосіб уникнути пошкоджень, коли на вулиці спекотно. Використання громіздкого чохла може ізолювати ваш телефон і погіршити ситуацію, тому подумайте про те, щоб тимчасово зняти його.

Зробіть перерву

Чим більше ви користуєтеся телефоном, тим більше тепла він генерує всередині, тому використовуйте його тільки в разі крайньої необхідності. Якщо ви, як і я, постійно тримаєте яскравість екрану на високому рівні, це теж може бути проблемою. Підвищення яскравості екрану споживає більше енергії і, як наслідок, створює ще більше тепла, тому уникайте додаткового навантаження на електроніку. Якщо можливо, увімкніть також режим низького енергоспоживання.

Вимикайте програми, якими не користуєтесь

Ви ж не хочете бігти 10 км у таку спеку, і вашим пристроям теж потрібна перерва. Якщо залишити купу додатків у фоновому режимі, ваш телефон працюватиме інтенсивніше – і нагріватиметься. Щоб вимкнути їх: На iPhone: Повільно проведіть вгору від нижньої частини екрана, щоб побачити всі відкриті програми, і проведіть вгору, щоб закрити ті, які вам не потрібні. На більшості Android: Торкніться значка меню в лівому нижньому кутку екрана (залежно від моделі телефону, це можуть бути три вертикальні крапки або три вертикальні лінії). Якщо ви не бачите жодної з них на екрані, ви можете провести пальцем знизу вгору, щоб побачити відкриті програми, і закрити ті, які хочете закрити.

Читайте також:  Як відкрити файли HEIC та HEVC на Windows 10/11

НЕ ТРЕБА: Класти його в морозильну камеру

Навіть якщо на екрані з’являється жахливе сповіщення про підвищення температури і ваш гаджет вимикається, не панікуйте і не кидайте телефон у морозильну камеру або холодильник з льодом. Замість цього знайдіть затінок і зробіть глибокий вдих. Щоб запобігти утворенню конденсату, дайте телефону поступово повернутися до нормальної температури в помірно прохолодному середовищі, наприклад, у приміщенні з кондиціонером або в машині (без прямих сонячних променів). Пам’ятайте: Вода і внутрішні компоненти телефону не повинні змішуватися!

НЕ МОЖНА: Занурювати його у воду

До речі, про воду: Багато смартфонів можуть похвалитися рейтингом водонепроникності, але це не означає, що вони створені для плавання в басейні. Якщо ваш телефон сильно нагрівся, вам може захотітися занурити його у воду. Звичайно, це може охолодити його, але ви також ризикуєте пошкодити його водою. Навіть якщо телефон захищений від впливу води, не варто так ризикувати, особливо якщо делікатна водонепроникність вашого телефону порушена в таку спеку.

Вимкніть його

Всі ці поради допоможуть вам, якщо ви не допустили перегріву пристрою, але якщо він дійсно сильно нагрівається, найкращим рішенням буде вимкнути телефон.

Мій телефон вимкнувся від спеки – що тепер?

Не панікуйте. Як я вже згадував, більшість сучасних пристроїв мають захист, і автоматичне вимкнення є частиною плану. Якнайшвидше дістаньте смартфон з кишені і покладіть його кудись подалі від сонця.

Компанія Asurion, що займається страхуванням і ремонтом пристроїв, нещодавно опублікувала інформацію про те, що обмахувати телефон віялом або навіть дмухати на нього теж може допомогти. “Подібно до того, як віяло охолоджує тіло, вітерець може допомогти охолодити ваш телефон, коли він трохи перегрівся”, – повідомляють експерти компанії на своєму сайті.

Компанія також рекомендує зняти чохли та вимкнути Bluetooth, щоб пристрій перестав шукати динаміки, принтери та інші гаджети, з якими можна було б з’єднатися. Крім того, увімкнення режиму польоту може допомогти, якщо ви перебуваєте далеко від дому, а ваш телефон постійно шукає сигнал.

Нарешті, Асуріон також рекомендує тримати гаджети окремо. Знову ж таки, уявіть собі купу спітнілих тіл у маленькому просторі. Як і людям, гаджетам також потрібен простір для охолодження.

ІНШІ СТАТТІ З ЦІЄЇ РУБРИКИ:

Коментарі

Відкрийте більше з InfoSvit.in.ua

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання