Сб. Сер 31st, 2024

25 головних богів і богинь Стародавньої Греції

Від InfoSvit Чер 26, 2024
25 головних богів і богинь Стародавньої Греції

Грецька міфологія так часто оточує нас у художніх творах з раннього дитинства, що нічого не знати про неї просто неможливо. Вона неймовірно багата та різноманітна. У пантеоні Стародавньої Греції налічуються десятки богів і богинь, і ми хочемо познайомити тебе з головними з них!

1. Кронос

Кронос

Бог часу і жнив, син бога неба Урана і богині землі Геї. Пізніше Кроноса ототожнювали з Хроносом через співзвучність імен. За однією з версій Кронос – титан, а не бог.

2. Рея

Рея

Мати олімпійських богів – Зевса, Аїда, Посейдона, Гери, Гестії та Деметри. Кронос пожирав дітей Реї, побоюючись сильнішого спадкоємця, поки одного разу їй не вдалося приховати Зевса.

3. Зевс

Зевс

Бог грому і неба, найсильніший і найголовніший із богів олімпійського пантеону. Саме Зевс керує всім світом, втілює долю і каральну силу, і визначає – що є добро, а що є зло. Зевс встановив владу і порядок як у світі богів, так і у світі людей.

4. Посейдон

Посейдон

Бог морів і океанів, один із головних олімпійських богів разом із Зевсом і Аїдом. Посейдон захопив водну стихію і поступово витіснив давніших місцевих богів. Посейдон – уособлення лютої й невблаганної сили та величі.

5. Аїд

Аїд

Володар царства мертвих і найстарший з олімпійських богів. Також Аїд – бог родючості, бо саме підвладні йому надра землі дають урожай. Аїд особисто оберігає своє царство і вкрай рідко його покидає.

6. Гера

Гера

Покровителька шлюбу, матерів і пологів, владна і ревнива дружина Зевса, наймогутніша з олімпійських богинь. Безліч грецьких міфологічних сюжетів будуються на лихах, які ревнива Гера насилає на дітей і коханок Зевса.

Читайте також:  25 головних богів і богинь Стародавнього Єгипту

7. Деметра

Деметра

Богиня родючості та покровителька землеробства. Деметра – одна з найбільш шанованих богинь Стародавньої Греції. Вона – Велика мати, яка породжує, охороняє, а потім приймає в себе все живе на землі.

8. Арес

Арес

Бог війни, син Зевса і Гери. На відміну від справедливої Афіни, Арес віддає перевагу смертоносній і кривавій війні. Арес сильний, але хитрий і підступний. У пізніх міфах Зевс погрожує відправити Ареса в Тартар, якби той не був його сином.

9. Афродіта

Афродіта

Грецька богиня кохання, краси, життя і вічної весни. За легендою, найкрасивіша з богинь вийшла з морської піни поблизу Кіпру. Кохання Афродіти домагалися практично всі боги пантеону, але сама вона була закохана в мисливця Адоніса, який славився нереальною красою.

10. Артеміда

Артеміда

Богиня полювання, уособлення жіночого начала і покровителька всього живого. Артеміда – втілення місяця і сестра Аполлона. Також вона – богиня цнотливості та вічна діва, тому перед весіллям їй обов’язково приносили спокутні жертви.

11. Аполлон

Аполлон

Уособлення чоловічої краси і покровитель мистецтв. Аполлон – провісник, цілитель, втілення сонця, захисник переселенців і покровитель муз. Найвідоміше святилище Аполлона – Дельфійський оракул.

Також читайте: 25 головних богів і богинь Стародавнього Єгипту

12. Діоніс

Діоніс

Молодший з олімпійських богів, покровитель виноробства та втілення натхнення. Діоніс славиться своїм культом, насиченим танцями, музикою, пияцтвом та екстазом. Саме Діоніс винайшов і подарував людям вино.

13. Гефест

Гефест

Бог вогню і кузні, покровитель ковальського ремесла і творець блискавок, які використовує Зевс. Кованим творінням Гефеста не було рівних – такими майстерними та міцними вони були. Усі будівлі Олімпу побудовані саме Гефестом.

14. Персефона

Персефона

Богиня родючості, дочка Зевса і Деметри, і дружина Аїда, яку той викрав всупереч її волі. Персефона символізує зміну сезонів, бо півроку перебуває на Олімпі, а півроку – у царстві Аїда.

15. Гестія

Гестія

Грецька богиня сімейного вогнища, сестра Зевса, Посейдона та Аїда. Гестія символізує жертовний вогонь, тому будь-які церемонії та священні дійства завжди починали з жертви Гестії. Саме в неї Прометей викрав вогонь і віддав його людям.

Читайте також:  25 головних богів і богинь Стародавнього Єгипту

16. Геката

Геката

Богиня смерті, чаклунства і некромантії. Культ Гекати перейшов до стародавніх греків від фракійців. Геката – одна з богинь царства Аїда, що втілює собою всі нічні жахи.

17. Геба

Геба

Богиня юності, дочка Зевса і Гери. Геба уособлює вічну молодість. До її образу постійно зверталися скульптори і художники, зображуючи замовниць саме в такому амплуа. Пізніше Геба стала дружиною Геракла.

18. Гермес

Гермес

 

Грецький бог хитрості, торгівлі, красномовства і везіння. Гермес покровитель купців, пастухів, послів і просто мандрівників. Він же супроводжує в підземне царство душі померлих. Гермес – бог жартівник, якому не чужі юнацькі пустощі.

19. Афіна

Афіна

Богиня війни, але на відміну від Ареса – вона богиня війни справедливої та чесної. Афіна символізує мудрість, є покровителькою військової стратегії й тактики, а також – знань, наук, мистецтв і ремесел загалом.

20. Ерос

Ерос

Бог кохання, одвічний супутник Афродіти, уособлення самого поняття потягу. Ерос з’єднує в шлюбні пари не тільки людей, а й богів, чим забезпечує продовження життя.

21. Пан

Пан

Бог дикої природи, скотарства і пастушества. За різними версіями Пан – син Зевса або Гермеса. Він зображується з довгою бородою, рогами і козлячими ногами.

22. Гіпнос

Гіпнос

Бог сну і сновидінь, батько Морфея і представник ранніх поколінь божеств Стародавньої Греції. Гіпнос – тихий і спокійний бог, що мешкає на краю світу і прихильний до людей.

23. Морфей

Морфей

Бог сновидінь, який здатний приймати будь-яку форму і наслідувати будь-яку живу істоту. Морфей стежить за снами царів і героїв, а також здатний приносити пророчі сновидіння.

24. Ірида

Ірида

Богиня веселки і, за однією з версій, мати Ероса. Ірида – вісниця богів, яка розносить їхні послання землею, морськими глибинами і потойбічним світом. Подібно до того, як Гермес виконує доручення Зевса, Ірида виконує доручення Гери.

25. Хаос

Хаос

Втілення первісного хаосу і руйнування, перший деміург прабатько, від якого походять усі наступні покоління богів і титанів. Хаос – творець усього живого і батько Хроноса, Геї і Тартара.

ІНШІ СТАТТІ З ЦІЄЇ РУБРИКИ:

Коментарі

Відкрийте більше з InfoSvit.in.ua

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання