Нд. Вер 1st, 2024

Генеральний директор Tesla Ілон Маск може отримати зарплату в розмірі 46 мільярдів доларів. І ось чому.

Від InfoSvit Чер 13, 2024
Ілон Маск може отримати зарплату в розмірі 46 мільярдів

В історії корпоративних зарплат у США було чимало масштабних виплат на суму майже 1 мільярд доларів у нинішньому еквіваленті. Але жодна з них не може зрівнятися з угодою про виплату 46 мільярдів доларів, яку акціонери Tesla, схоже, ось-ось передадуть генеральному директору Ілону Маску.

Результати голосування акціонерів, яке завершується сьогодні, будуть оголошені в четвер під час щорічних зборів Tesla, які будуть транслюватися в прямому ефірі о 16:30 за східним часом. Але Маск вже оголосив про перемогу, написавши пізно ввечері в середу на своїй соціальній платформі X, що акціонери голосували за схвалення зарплатного пакету з “великою перевагою”.

Зарплатний пакет став громовідводом щодо оплати праці керівників, і деякі критики називають його “надмірним”. Прихильники стверджують, що така угода необхідна для того, щоб прив’язати Маска до Tesla і гарантувати, що він не покине компанію, щоб розпочати інший бізнес. Окрім Tesla, мільярдер володіє ще п’ятьма компаніями, зокрема X (колишній Twitter), Neurolink і SpaceX, в останній з яких він також є генеральним директором.

Після того, як Маск заявив про свою очевидну перемогу напередодні остаточного підрахунку голосів, акціонери підвищили вартість акцій на 4% на торгах у четвер вранці, що свідчить про те, що багато хто вважає зарплатний пакет важливим для забезпечення майбутнього Маска в компанії.

“Для акціонерів Маска і Tesla настав момент, коли можна відкоркувати шампанське”, – зазначив аналітик Wedbush Securities Ден Айвз у четвер у своїй аналітичній записці про попередні результати голосування. “Більшість акціонерів наприкінці дня знали, що голосування “проти” може призвести до того, що Маск, можливо, врешті-решт, залишить посаду генерального директора”.

Айвз вважає, що тепер Маск, швидше за все, пообіцяє залишатися генеральним директором Tesla ще три-п’ять років, враховуючи очевидне схвалення його зарплатного пакета.

Зміст

Чому за зарплатний пакет потрібно голосувати?

Голосування щодо виплат Маску пов’язане з рішенням суду в січні, який скасував його попередню угоду про виплату зарплати на суму майже 56 мільярдів доларів на початку цього року. Відтоді ця сума знизилася через падіння ціни акцій Tesla.

Читайте також:  Папа Франциск стане першим понтифіком, який виступить на саміті G7. Він б'є на сполох з приводу ШІ, AP

Цей пакет, затверджений у 2018 році акціонерами Tesla, викликав позов акціонерів, які звинуватили Маска і раду директорів Tesla в порушенні своїх обов’язків і несправедливому збагаченні мільярдера. Суддя штату Делавер постановив, що Маск і його компанія не змогли довести, що масові виплати були справедливими.

Оскільки початкова угода про виплату була скасована, у квітні Tesla заявила, що знову винесе це питання на розгляд акціонерів, попросивши їх повторно затвердити пакет акцій.

Скільки Маск заробляє в Tesla?

Згідно з регуляторними документами компанії, Tesla не платить Маску базову зарплату з 2019 року. Замість цього його винагорода виплачується у вигляді “винагороди за продуктивність” у вигляді опціонів на акції, які залежать від досягнення Tesla певних показників, таких як виробництво автомобілів або збільшення ринкової вартості компанії.

Після того, як суд штату Делавер скасував цей пакет виплат, голова правління Tesla Робін Денхолм написала акціонерам, що вони повинні повторно ратифікувати цей пакет, оскільки “Ілону не заплатили за його роботу в Tesla за останні шість років, яка сприяла значному зростанню і підвищенню акціонерної вартості компанії”.

Денхолм описав ситуацію як “фундаментально несправедливу і несумісну з волею акціонерів, які за неї проголосували”.

Втім, Маск навряд чи позбавлений фінансових ресурсів: Він володіє майже 13% акцій Tesla на суму 73 мільярди доларів. Він також має частку в SpaceX вартістю 71 мільярд доларів і в багатьох інших компаніях, що дає йому загальну чисту вартість 203 мільярди доларів, згідно з Індексом мільярдерів Bloomberg. Це робить його третьою найбагатшою людиною у світі.

Чому деякі акціонери підтримують зарплатний пакет?

За словами Айвза, деякі акціонери занепокоєні тим, що Маск може піти в інший бізнес або заснувати конкуруючу компанію, якщо він не буде щедро винагороджений за роботу в Tesla. Таку погрозу висловив і сам Маск, заявивши в січневому дописі на X, що він хоче мати 25% голосів у Tesla, інакше він може піти з компанії.

Читайте також:  Китай влаштовує імітацію ракетних ударів по Тайваню, літаки з бойовими ракетами використовуються в навчаннях

Голова правління Tesla Денхольм підтримала ці настрої, написавши в червневому листі акціонерам: “Якщо Tesla хоче утримати увагу Ілона і мотивувати його продовжувати присвячувати свій час, енергію, амбіції і бачення для досягнення порівнянних результатів у майбутньому, ми повинні дотримуватися нашої угоди”.

Чи голосують деякі акціонери проти угоди?

Так, деякі акціонери публічно виступили проти пакету, зокрема, пенсійна система вчителів штату Каліфорнія.

Великий пенсійний фонд заявив у вівторок, що голосуватиме проти зарплати Маска “з огляду на її величезну величину, а також тому, що ця винагорода буде надзвичайно розмитою для акціонерів. Ми також занепокоєні відсутністю фокусу на прибутковості компанії”.

П’ять найбільших інституційних акціонерів Tesla – Vanguard, BlackRock, State Street, Geode Capital і Capital Research – або заявили, що не оголошують свої голоси, або не дають коментарів. Вони контролюють близько 17% голосів.

Як структурована заробітна плата Ілона Маска?

Угода про оплату праці структурована таким чином, щоб надати кілька раундів опціонів на акції, які дозволять Маску придбати близько 304 мільйонів акцій Tesla. Маск зможе отримувати кожну серію опціонів після того, як компанія досягне певних рубежів – наприклад, коли Tesla досягне ринкової вартості в 100 мільярдів доларів, а потім через кожні 50 мільярдів доларів після цієї позначки. (Наразі ринкова капіталізація Tesla становить близько 580 мільярдів доларів).

Виходячи з сьогоднішньої ціни акцій, вартість компенсаційного пакету становить близько 46 мільярдів доларів.

Пакет також включає вимогу, щоб Маск утримував акції протягом п’яти років після того, як він скористається опціонами, згідно з документами, поданими до регуляторних органів.

Чи забезпечують великі виплати кращу роботу генерального директора?

Основне питання дебатів навколо виплат Маска полягає в тому, чи справді такі грандіозні пакети дійсно впливають на ефективність роботи генерального директора. Іншими словами, чи справді керівники працюють краще, коли отримують більші, ніж зазвичай, пакети? А якщо вони не отримують таких приголомшливих пропозицій, чи працюють вони гірше?

Згідно з дослідженням інвестиційної дослідницької компанії MSCI, проведеним у 2017 році, щедрі зарплатні пакети керівників насправді не гарантують кращих результатів. Аналіз показав, що компанії з найменшими заохочувальними виплатами у вигляді акцій перевершили компанії з найбільшими пакетами майже на 39% в середньому за 10-річний період.

ІНШІ СТАТТІ З ЦІЄЇ РУБРИКИ:

Коментарі

Відкрийте більше з InfoSvit.in.ua

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання