Сб. Сер 31st, 2024

Види кліщів: назви, фото та описи (каталог)

Від InfoSvit Чер 11, 2024
Які бувають види кліщів

Дрібних кліщів не так просто помітити, але вони бувають досить небезпечними. Саме тому варто навчитися розпізнавати і розрізняти різні види, щоб розуміти – чи становлять вони загрозу і як з ними боротися. Ділимося великим каталогом видів кліщів із фото та описами!

1. іксодовий кліщ

Іксодовий кліщ

Найбільш повсюдно поширений вид. Саме вони селяться в траві та деревах, віддаючи перевагу густим, темним і вологим заростям. Дивно, але від іксодових кліщів страждають навіть пінгвіни в Антарктиді.

Не пропустіть: Укус кліща та його наслідки: симптоми кліщового вірусного енцефаліту

Вони зовсім дрібні – до 4 мм, але значно збільшуються в розмірах, якщо напилися крові. Темно-коричневе забарвлення стає сіруватим у міру насичення кліща. Якщо його не помітити і не прибрати, то він може триматися на шкірі понад тиждень.

2. Гемафізаліс

Гемафізаліс

один із видів іксодового сімейства. Дуже поширений кліщ, який населяє широколистяні та змішані ліси, високотрав’я, чагарники, очеретяні болота і навіть пасовища.

Гемафізаліс харчується переважно кров’ю тварин – диких, сільськогосподарських чи домашніх. Також вони можуть селитися на птахах і навіть рептиліях. Гемафізаліс – переносник кліщового енцефаліту, бруцельозу, туляремії та висипного тифу.

3. Дермацентор

Дермацентор

Він же – лучний або пасовищний кліщ. Незвичайна видова особливість – наявність овальних крайових очей у всіх фазах розвитку. Є кілька підродів дермацентор, але в Європі та Азії поширені лише три з них.

Розміри лугового кліща варіюються від 5 до 15 мм. На людях паразитують дорослі особини, а ось молоді – нападають на тварин. На пасовищах дермацентор становить велику загрозу для великої рогатої худоби.

4. Панцирні кліщі

Панцирні кліщі

Великий підряд кліщів, серед яких багато деревних і ґрунтових видів. Здебільшого вони темно-коричневі або чорні, зовсім дрібні – до 1,4 мм. На одному квадратному метрі можуть мешкати сотні тисяч кліщів.

Ґрунтові панцирні кліщі досить корисні, бо беруть участь безпосередньо в ґрунтоутворенні. Деревні харчуються корою, грибами, рослинами та лишайниками. На тваринах і людині вони не паразитують.

5. Демодекс

Демодекс

Той самий підшкірний кліщ, який неминуче є у всіх ссавців. Він живе біля волосяних фолікул або всередині них, а деякі види – навіть глибоко в фекаліях. Особливої загрози демодекс не становить і найчастіше не викликає жодних симптомів.

Читайте також:  Коротка історія світлофора і чому нам потрібен новий колір

Іноді при ослабленому імунітеті демодекс все ж може сприяти розвитку шкірних захворювань у людини або собак, і в такому разі – він піддається лікуванню. Передається демодекс при прямих тривалих контактах.

6. Амбліоми

Амбліоми

Тропічний рід іксодових кліщів, що мешкає в Новому Світі та на Півдні загалом. Амбліомми паразитують не тільки на ссавцях і птахах, а ще й на амфібіях, рептиліях і плазунах.

Рід амбліомм налічує кілька десятків видів. Деякі з них можуть бути переносниками небезпечних захворювань – хвороби Лайма, туляремії та кількох видів тропічної лихоманки.

7. Тайговий кліщ

Тайговий кліщ

Як легко здогадатися, основний ареал проживання тайгового кліща – тайга. На людину найчастіше нападають імаго – дорослі комахи. У природі вони паразитують на гризунах, зайцях, білках та інших дрібних ссавцях. Рідше – на птахах і рептиліях.

У природному середовищі існування тайгові кліщі селяться в ялинниках, змішаних лісах і лісостепу. Але останніми роками вони все частіше трапляються в парках, міських зелених зонах і на міських кладовищах.

8. Собачий кліщ

Собачий кліщ

Небезпечний і водночас поширений вид. Собачі кліщі переносять кліщовий енцефаліт, туляремію, лихоманку та хворобу Лайма. Самці коричневі та дрібні, до 2,5 мм, коли розміри голодної самки – 4 мм.

У міру насичення вони істотно збільшуються в розмірі – у кілька разів. Ця можливість зумовлена будовою тіла. Щиток покриває тільки частину спини самок, а все інше – м’які тканини, здатні до розтягування.

9. Вушний кліщ

Вушний кліщ

Його наукова назва отодектес, і це головний збудник отодектозу, корости. Найчастіше він зустрічається в котів і собак, рідше – у лисиць і тхорів. Людині вушний кліщ передається дуже рідко і в такому разі викликає зовнішній отит.

Вушні кліщі трохи відрізняються будовою тіла. У них зморшкуватий зовнішній покрив, різна довжина ніг і довгі щетинки з боків. Помітити вушного кліща дуже складно, тому що розміри найбільших самок – не більше 500 мкм.

10. Стеклоглази

Стеклоглази

Кровосисні африканські та євразійські кліщі, які мешкають переважно в степових і пустельних регіонах. Вони досить великі та відрізняються яскраво-рудим відтінком – від жовтуватого до коричневого.

Читайте також:  Сім несподіваних речей, які можна зробити з вазеліном

Розмір самки стеклоглаза, що наситилася, може доходити майже до 3 см, а колір стає оливковим із сірим відливом. Переважно ці кліщі вражають велику рогату худобу і провокують у тварин серйозні захворювання.

11. Рипіфефалюс

Рипіфефалюс

Головна небезпека цього виду кліщів у тому, що вони переносять широкий перелік захворювань, включно з кількома видами рідкісних лихоманок, на кшталт геморагічної або плямистої. У народі їх ще називають коричневими або бурими собачими кліщами.

Довжина Ріпіфефалюса становить 3-5 мм. У них пасовищний або рідше норовий спосіб життя. Овальне тіло з крайовими очима забарвлене в рудо-коричневий колір. Загалом існує близько 80 видів рипіфефалюсів.

12. Аргасові кліщі

Аргасові кліщі

Такі кліщі найчастіше селяться в щілинах будинків, господарських будівлях і покинутих гніздах. Вони паразитують на тваринах або птахах, але часто нападають і на людину. Укус аргасового кліща дуже відчутний через токсичну слину, а ще він болючий і провокує появу свербежу та висип.

Розміри арагасових кліщів варіюються від 3 до 30 мм. Вони сіруваті, з жовтим або бурим відливом. У деяких регіонах, зокрема в Південній Америці, аргасових кліщів бояться так само, як отруйних змій.

13. Пилові кліщі

Пилові кліщі

Дрібні домашні кліщі, які мешкають безпосередньо в оселях людини. Вони дуже дрібні, до 0,5 мм, тому їх важко помітити. Але пилові кліщі – поширена причина алергії, а ще вони можуть провокувати напади астми.

Пилові кліщі не кусають людину. Вони харчуються відмерлими частинками шкіри, тому часто заводяться в м’яких меблях, постільній білизні та іншому текстилі. Ідеальні умови – вологість від 55% і температура 18-25 градусів.

14. Борошняний кліщ

Борошняний кліщ

Це харчовий кліщ, якого ще іноді називають коморним або хлібним. Він вражає не тільки борошняні продукти, а й будь-яке насіння, сухофрукти і навіть сир. Сам по собі він безпечний для людини, але засмічує продукти відходами своєї життєдіяльності.

Поява борошняного кліща часто призводить до гниття і запліснявіння продуктів. Водночас їх використовують при виробництві деяких видів благородних сирів. Зовні вони зовсім маленькі, до 0,6 мм, овальні та майже безбарвні, з виразною поперечною борозенкою на тілі.

15. Кліщі-сінокосці

Кліщі-сінокосці

Кліщі-сінокосці сильно відрізняються від інших кліщів і тому виділяються в окремий однойменний загін. Вони досить великі, до 3 мм, і поширені переважно в тропіках і субтропіках. За своєю суттю це скоріше – павукоподібні.

Головогруди чітко відокремлені від сегментованого черева. У них довгі й тонкі ноги, через які кліщі-сінокосці схожі зі звичайними сінокосцями. Харчуються вони твердою їжею, падлом, пилком і спорами.

ІНШІ СТАТТІ З ЦІЄЇ РУБРИКИ:

Коментарі

Відкрийте більше з InfoSvit.in.ua

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання