Вт. Вер 3rd, 2024

Україна і Бельгія підписали угоду про співпрацю у сфері безпеки. Київ отримає 30 винищувачів F-16

Від InfoSvit Тра 28, 2024
Україна і Бельгія підписали угоду

Президент України Володимир Зеленський, який перебуває з офіційним візитом у Брюсселі, підписав із прем’єр-міністром Бельгії Александром Де Кроо двосторонню угоду про співпрацю у сфері безпеки. Як повідомив український лідер у соцмережі X, документ діятиме протягом десяти років.

До кінця цього року Бельгія передасть Україні пакет військової допомоги вартістю щонайменше 977 млн євро і першу партію винищувачів F-16. Загалом Київ отримає 30 таких літаків до 2028 року.

Зеленський додав, що угода закріплює зобов’язання Бельгії щодо надання своєчасної допомоги українській армії, постачань техніки та боєприпасів, участі в навчанні військовослужбовців ЗСУ. Також Брюссель, сказано в документі, підтримує “формулу миру” українського президента, посилення санкційного тиску на Росію і використання доходів від заморожених активів РФ на відновлення України.

“Я дякую прем’єр-міністру Де Кроо, його уряду та всім бельгійцям за їхню непохитну і тривалу підтримку України”, – заявив Зеленський.

Напередодні в Мадриді український лідер підписав аналогічну угоду з прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом. Документ гарантує, що Київ цього року отримає військову підтримку вартістю 1 млрд євро, а загальний обсяг допомоги до 2027 року становитиме 5 млрд євро.

ІНШІ СТАТТІ З ЦІЄЇ РУБРИКИ:

Коментарі

Відкрийте більше з InfoSvit.in.ua

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання