Сб. Сер 31st, 2024

Як варити яйця, щоб вони легко чистилися

Від InfoSvit Тра 27, 2024
Як варити яйця

Відварені яйця – це смачний і корисний сніданок, а ще це начинка для млинців і пирогів, поживна добавка до салату, продукт для прикрашання бутербродів і приготування намазки. Варяться яйця легко і швидко, але коли приходить час їх чистити, багато господинь стикаються зі справжньою проблемою: разом зі шкаралупою відходить і частина білка. У підсумку залишається лише жалюгідна частина яйця, і доводиться частину м’якоті, що пристала, відколупувати від знятої шкаралупи. Чому так відбувається і що з цим робити?

Причини

Насамперед розберемося, чому яйця можуть погано чиститися:

  • Свіжість.

Яєчна шкаралупа здається герметичною, але це не так: насправді під неї проникає повітря. Між шкаралупою і білком є тонка плівка, що утворює повітряний мішок для дихання пташеняти. Під час варіння й охолодження в цьому мішку накопичується пара, що допомагає відокремити білок від шкаралупи. Але якщо під шкаралупу потрапило зовсім мало повітря, то плівка буде погано відділятися від шкаралупи. Таке буває, коли яйцю всього 2-3 дні. Це означає, що чим свіжіші яйця, тим гірше вони чистяться.

Читайте також: Скільки можна зберігати яйця в холодильнику

Таким чином, якщо ви не хочете зіткнутися з проблемним чищенням, то вибирайте для варіння яйця, які лежать у холодильнику вже два тижні.

  • Спосіб готування.

Ще одна причина поганого очищення яєць – спосіб приготування. Якщо спочатку помістити яйця в каструлю з холодною водою, а потім поставити її на газ, то білок розтечеться і прилипне до шкаралупи.

Що робити

Щоб шкаралупа очищалася безперешкодно, під час приготування яєць скористайтеся такими рекомендаціями:

  • як уже згадувалося, при різкій зміні температур білок розтікається, що ускладнює чищення. Щоб цього не сталося, підготуйте яйця до варіння так:
  1. Дістаньте їх із холодильника.
  2. Залиште на кухні, поки вони не прогріються до кімнатної температури.
  3. Нагрійте на плиті воду.
  4. Опустіть яйця в киплячу воду.
Читайте також:  Як виглядати молодше і стрункіше на фотографіях

Якщо яйця заздалегідь не прогріти, а опустити в окріп, то вони тріснуть. Якщо у вас немає часу чекати, поки яйця нагріються за кімнатної температури, їх можна нагріти в теплій воді;

  • варіть яйця на пару. Це трохи довше, але зате набагато більше ймовірності, що чищення не завдасть проблем;
  • стукніть ножем по шкаралупі перед варінням. Тоді під оболонку під час приготування в отриману тріщину проникне вода і розширить зазор між плівкою та білком, і в результаті плівка легко видалиться разом зі шкаралупою. А якщо переживаєте, що можете не розрахувати силу й розбити ударом ножа яйце, то обережно зробіть кінчиком леза маленький отвір на тупому кінці яйця – сюди й затікатиме під час варіння вода, яка відокремить плівку від білка;
  • помістіть яйця після варіння в холодну воду. Коли ми дістаємо яйця з окропу, жовток і білок ще пластичні. Якщо ми помістимо яйце в холодну воду, то в повітряній бульбашці утвориться пара, яка перетвориться на воду, що займе 0,5% порожнечі, а в простір, що залишився, розподіляться білок і жовток, які поступово “схопляться” й зроблять відварене яйце рівним та овальним, а шкаралупа легко відокремиться.

Зварені яйця

Як готувати

Пропонуємо розглянути кілька варіантів приготування яєць, після яких шкаралупа буде легко очищатися від м’якоті:

  • Варіння.
  1. Прогрійте яйця до кімнатної температури на кухні або в теплій воді.
  2. Нагрійте на плиті воду.
  3. Покладіть туди нагріті яйця.
  4. Коли вода знову закипить, зменшіть вогонь.
  5. Варіть після цього яйця 10 хвилин.
  6. Варені яйця перемістіть у холодну воду на 15 хвилин.
  • На пару.
Читайте також:  Скільки можна зберігати яйця в холодильнику

Якщо готувати яйця на парі, то шкаралупа легко відокремлюватиметься разом із плівкою, але білок може видатися дещо жорстким. На пару яйця готують таким чином:

  1. Налийте в каструлю невелику кількість води (1,5-2 см).
  2. Поставте на дно решітку або друшляк.
  3. Покладіть яйця в решітку.
  4. Поставте каструлю на газ.
  5. Коли вода на дні закипить, чекайте ще 11 хвилин і вимикайте газ.
  • У мультиварці.
  1. Залийте в чашу мультиварки 0,5 л води.
  2. Встановіть спеціальну підставку.
  3. Покладіть на неї яйця.
  4. Виберіть програму “Варка на пару”, час – 15-20 хвилин.
  • У духовці.

Якщо вам необхідно приготувати відразу велику кількість яєць, яка в каструлю не поміститься, то можна скористатися духовою шафою. У духовці яйця готуються так:

  1. Змочіть рушник і добре вичавіть його.
  2. Покладіть його на решітку в духовці.
  3. Зверху викладіть яйця.
  4. Встановіть температуру 160 градусів.
  5. Запікайте яйця протягом півгодини.

Тим часом слід бути готовими до того, що з духовки ви дістанете не симпатичні білі яєчка, а яйця з коричневими плямами. При цьому під час запікання жовток перетече на той бік, на якому лежить яйце, а білок у цьому місці стане сірим. Якщо такі яйця здаються вам на вигляд неапетитними, то можете ставити їх у духовку на менший час, але чиститися вони будуть насилу.

Як чистити

Приготовлені яйця потрібно прибрати в холодну воду на 15 хвилин або поставити на холодильну полицю на цілу ніч. Остиглі яйця чистяться так:

  1. Акуратно стукніть яйцем по твердому покриттю або вдарте ножем. Можна спробувати розчавити шкаралупу руками.
  2. Помістіть продукт під холодну воду.
  3. Починайте чистити яйце з тупого кінця – повітряний мішок, який тут розташований, дає можливість підчепити шкаралупу без шкоди для білка.
  4. Зніміть оболонку.

ІНШІ СТАТТІ З ЦІЄЇ РУБРИКИ:

Коментарі

Відкрийте більше з InfoSvit.in.ua

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання