Відварені яйця – це смачний і корисний сніданок, а ще це начинка для млинців і пирогів, поживна добавка до салату, продукт для прикрашання бутербродів і приготування намазки. Варяться яйця легко і швидко, але коли приходить час їх чистити, багато господинь стикаються зі справжньою проблемою: разом зі шкаралупою відходить і частина білка. У підсумку залишається лише жалюгідна частина яйця, і доводиться частину м’якоті, що пристала, відколупувати від знятої шкаралупи. Чому так відбувається і що з цим робити?
Причини
Насамперед розберемося, чому яйця можуть погано чиститися:
- Свіжість.
Яєчна шкаралупа здається герметичною, але це не так: насправді під неї проникає повітря. Між шкаралупою і білком є тонка плівка, що утворює повітряний мішок для дихання пташеняти. Під час варіння й охолодження в цьому мішку накопичується пара, що допомагає відокремити білок від шкаралупи. Але якщо під шкаралупу потрапило зовсім мало повітря, то плівка буде погано відділятися від шкаралупи. Таке буває, коли яйцю всього 2-3 дні. Це означає, що чим свіжіші яйця, тим гірше вони чистяться.
Читайте також: Скільки можна зберігати яйця в холодильнику
Таким чином, якщо ви не хочете зіткнутися з проблемним чищенням, то вибирайте для варіння яйця, які лежать у холодильнику вже два тижні.
- Спосіб готування.
Ще одна причина поганого очищення яєць – спосіб приготування. Якщо спочатку помістити яйця в каструлю з холодною водою, а потім поставити її на газ, то білок розтечеться і прилипне до шкаралупи.
Що робити
Щоб шкаралупа очищалася безперешкодно, під час приготування яєць скористайтеся такими рекомендаціями:
- як уже згадувалося, при різкій зміні температур білок розтікається, що ускладнює чищення. Щоб цього не сталося, підготуйте яйця до варіння так:
- Дістаньте їх із холодильника.
- Залиште на кухні, поки вони не прогріються до кімнатної температури.
- Нагрійте на плиті воду.
- Опустіть яйця в киплячу воду.
Якщо яйця заздалегідь не прогріти, а опустити в окріп, то вони тріснуть. Якщо у вас немає часу чекати, поки яйця нагріються за кімнатної температури, їх можна нагріти в теплій воді;
- варіть яйця на пару. Це трохи довше, але зате набагато більше ймовірності, що чищення не завдасть проблем;
- стукніть ножем по шкаралупі перед варінням. Тоді під оболонку під час приготування в отриману тріщину проникне вода і розширить зазор між плівкою та білком, і в результаті плівка легко видалиться разом зі шкаралупою. А якщо переживаєте, що можете не розрахувати силу й розбити ударом ножа яйце, то обережно зробіть кінчиком леза маленький отвір на тупому кінці яйця – сюди й затікатиме під час варіння вода, яка відокремить плівку від білка;
- помістіть яйця після варіння в холодну воду. Коли ми дістаємо яйця з окропу, жовток і білок ще пластичні. Якщо ми помістимо яйце в холодну воду, то в повітряній бульбашці утвориться пара, яка перетвориться на воду, що займе 0,5% порожнечі, а в простір, що залишився, розподіляться білок і жовток, які поступово “схопляться” й зроблять відварене яйце рівним та овальним, а шкаралупа легко відокремиться.
Як готувати
Пропонуємо розглянути кілька варіантів приготування яєць, після яких шкаралупа буде легко очищатися від м’якоті:
- Варіння.
- Прогрійте яйця до кімнатної температури на кухні або в теплій воді.
- Нагрійте на плиті воду.
- Покладіть туди нагріті яйця.
- Коли вода знову закипить, зменшіть вогонь.
- Варіть після цього яйця 10 хвилин.
- Варені яйця перемістіть у холодну воду на 15 хвилин.
- На пару.
Якщо готувати яйця на парі, то шкаралупа легко відокремлюватиметься разом із плівкою, але білок може видатися дещо жорстким. На пару яйця готують таким чином:
- Налийте в каструлю невелику кількість води (1,5-2 см).
- Поставте на дно решітку або друшляк.
- Покладіть яйця в решітку.
- Поставте каструлю на газ.
- Коли вода на дні закипить, чекайте ще 11 хвилин і вимикайте газ.
- У мультиварці.
- Залийте в чашу мультиварки 0,5 л води.
- Встановіть спеціальну підставку.
- Покладіть на неї яйця.
- Виберіть програму “Варка на пару”, час – 15-20 хвилин.
- У духовці.
Якщо вам необхідно приготувати відразу велику кількість яєць, яка в каструлю не поміститься, то можна скористатися духовою шафою. У духовці яйця готуються так:
- Змочіть рушник і добре вичавіть його.
- Покладіть його на решітку в духовці.
- Зверху викладіть яйця.
- Встановіть температуру 160 градусів.
- Запікайте яйця протягом півгодини.
Тим часом слід бути готовими до того, що з духовки ви дістанете не симпатичні білі яєчка, а яйця з коричневими плямами. При цьому під час запікання жовток перетече на той бік, на якому лежить яйце, а білок у цьому місці стане сірим. Якщо такі яйця здаються вам на вигляд неапетитними, то можете ставити їх у духовку на менший час, але чиститися вони будуть насилу.
Як чистити
Приготовлені яйця потрібно прибрати в холодну воду на 15 хвилин або поставити на холодильну полицю на цілу ніч. Остиглі яйця чистяться так:
- Акуратно стукніть яйцем по твердому покриттю або вдарте ножем. Можна спробувати розчавити шкаралупу руками.
- Помістіть продукт під холодну воду.
- Починайте чистити яйце з тупого кінця – повітряний мішок, який тут розташований, дає можливість підчепити шкаралупу без шкоди для білка.
- Зніміть оболонку.