Нд. Вер 1st, 2024

Китай влаштовує імітацію ракетних ударів по Тайваню, літаки з бойовими ракетами використовуються в навчаннях

Від InfoSvit Тра 24, 2024
Літаки з бойовими ракетами Китаю

Пекін, який стверджує, що самокерована демократія є його власною, також підняв у повітря винищувачі з бойовими ракетами на другий день військових навчань, розпочатих з метою покарання президента Лай Чін-те.

Тайвань – У п’ятницю Китай провів інсценування ракетних ударів і відправив винищувачі з бойовими ракетами разом з бомбардувальниками, повідомив державний телеканал CCTV, в рамках навчань, які, за словами Пекіна, були розпочаті, щоб покарати нового президента Тайваню Лай Чін-те.

Бомбардувальники створили кілька ударних груп у водах на схід від Тайваню, здійснюючи імітацію атак у координації з військово-морськими суднами, додав телеканал, оскільки Китай перевіряє свою здатність “захопити владу” і контролювати ключові райони Тайваню.

Дводенні навчання в Тайванській протоці і навколо груп контрольованих Тайванем островів поблизу китайського узбережжя почалися всього через три дні після вступу Лая на посаду в понеділок. Тайвань засудив дії Китаю.

Китай розглядає демократично керований Тайвань як свою власну територію і засуджує Лая як “сепаратиста”. Він різко розкритикував його інавгураційну промову, в якій він закликав Пекін припинити погрози і заявив, що обидва береги протоки “не підпорядковуються один одному”.

Командування Східного театру Народно-визвольної армії Китаю заявило, що навчання під назвою “Спільний меч – 2024А” мали на меті “перевірити здатність спільно захоплювати владу, здійснювати спільні атаки і займати ключові райони”.

“Ця акція є цілком обґрунтованою, законною і необхідною для боротьби із зарозумілістю “незалежності Тайваню” і стримування втручання зовнішніх сил”, – заявив Ву Цянь, речник міністерства оборони Китаю.

Берегова охорона Китаю заявила, що в п’ятницю провела “правоохоронні навчання” у водах на схід від Тайваню, зосередившись на тренуваннях з перевірки та ідентифікації, попередження і відбиття.

Читайте також:  Сьогодні у світі понад мільярд людей страждають від ожиріння

Китайський корабель “Наньтун” здійснював патрулювання бойової готовності і практичні навчання в Тайванській протоці, а тайванський корабель “Чжен Хе” слідував за ним на відстані 0,6 морських миль, повідомив китайський державний мовник CCTV.

Офіцер зі зв’язків з громадськістю 7-го флоту ВМС США заявив, що флот приділяє увагу “всім заходам” в Індо-Тихоокеанському регіоні і “дуже серйозно” ставиться до відповідальності за стримування агресії в регіоні.

Тайвань і США не мають офіційних дипломатичних відносин, оскільки Вашингтон формально визнає Пекін, але за законом США зобов’язані надавати Тайваню засоби для самооборони і є найважливішим міжнародним прихильником острова.

Виступаючи в Тайбеї, міністр закордонних справ Тайваню Лін Чіа-лунг заявив, що острів не піддасться тиску.

“Ми не підемо на жодні поступки через ці китайські військові навчання, оскільки вони стосуються розвитку демократії на Тайвані”, – сказав він.

Китайське командування театру військових дій показало в п’ятницю на своїй сторінці в соціальній мережі WeChat анімаційне відео, на якому ракети запускаються по Тайваню з землі, повітря і моря, а потім вогняними кулями врізаються в міста Тайбей, Гаосюн і Хуалянь. Пізніше телеканал CCTV заявив, що Китай інсценував ракетні атаки на Тайвань з використанням десятків ракет.

“Священна зброя для вбивства незалежності”, – читаємо в кінці анімації слова червоного кольору, написані традиційними китайськими ієрогліфами, які використовує Тайвань.

Збройні сили Тайваню мобілізувалися для моніторингу та тінізації китайських сил.

Міністерство оборони Тайваню в п’ятницю опублікувало фотографії літаків F-16, озброєних бойовими ракетами, які патрулюють небо.

Читайте також:  Вчора пройшла багатотисячна акція опозиції у Варшаві

Воно також показало фотографії китайських кораблів берегової охорони і китайських корветів класу “Цзяндао”, хоча і не вказало, де саме були зроблені ці знімки.

Міністерство заявило, що станом на 6 ранку (18:00 четверга за східним часом) у п’ятницю воно виявило 49 китайських військових літаків, 19 військово-морських і сім кораблів берегової охорони. З них 35 літаків перетнули серединну лінію протоки, яка колись слугувала неофіційним бар’єром, хоча Китай заявляє, що не визнає його.

Найближче китайський літак підійшов до узбережжя Тайваню за 40 морських миль від північного міста і військово-морської бази Кілунг, згідно з картою, наданою міністерством.

Лай неодноразово пропонував переговори з Китаєм, але отримував відмову. Він каже, що лише 23-мільйонне населення Тайваню може вирішувати своє майбутнє, і відкидає претензії Пекіна на суверенітет.

Тайвань добре звик до військових погроз Китаю, і останні навчання не викликали на острові надмірної тривоги, життя на ньому триває у звичному режимі.

Тайванські ЗМІ висвітлювали навчання, але також приділяли багато часу драматичним подіям, пов’язаним із суперечливою парламентською реформою, яка вивела тисячі людей на вулиці з протестами.

На суворо регульованому китайському сайті соціальних мереж Weibo “Східний театр” був найпопулярнішим запитом, причому більшість коментарів підтримували навчання. Іншою гарячою темою було “повернення Тайваню”.

Аналітики, регіональні дипломати і високопосадовці Тайваню відзначили, що поки що масштаб навчань був меншим, ніж аналогічні навчання у 2022 році, і що їх широко очікували тайванські та іноземні посадовці. Вони сказали, що навчання все ще підвищують ризик нещасних випадків або прорахунків.

ІНШІ СТАТТІ З ЦІЄЇ РУБРИКИ:

Коментарі

Відкрийте більше з InfoSvit.in.ua

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання